1 Ocak 2013

Yolcu Uçaklarında Sıradışı Proje

Uçakların daha az yakıt tüketmesi için araştırmalar yapan Alman biliminsanları, ters kanatlı bir yolcu uçağı projesi geliştirdiler.


Ters kanatların daha kolay bir hava akımı sağladığı için yakıt tasarrufuna yol açtığı ifade edildi.
İlginç model ile DLR'nin merkezindeki rüzgar kanallarında çeşitli deneyler yapılırken, elde edilen sonuçların son derece olumlu olduğu belirtiliyor. "Lamair" adı verilen proje sayesinde önümüzdeki yıllarda yolcu uçaklarının daha tasarruflu olabileceği, bunun da yolcu ücretlerine olumlu yönde yansıyabileceği açıklandı.
İlk bakışta göze hatalı bir uçak izlenimi veren yeni kanatlar, üç yıllık bir çalışmanın eseri. Havada kanatların etrafında daha az türbülans oluşmasını önleyen yeni sistem, hava akımının kanatların etrafından kolayca süzülmesine olanak sağlıyor.
Süddeutscne Zeitung gazetesine konuşan proje sorumlusu Arne Seitz "Hava akımları kanatlara etki yaptığı için uçakların yavaşlamasına neden olur. Hep aynı hızda kalmak için motorlara daha fazla güç verilir, daha fazla yakıt tüketilir" bilgisini verdi. Proje ile ilgili 2013'te de deneylerin devam edeceğini bildiren yetkililer, bütün risklerin ortadan kaldırılması için çalışmaların sürdüğünü açıkladılar.
2. Dünya Savaşında da bazı savaş uçaklarında denenen "ters kanat" sistemi, bugüne kadar yolcu uçaklarında kullanılmadı. Yapılan testlerde şuan bile yakıtta yüzde 10'a varan tasarruf sağlandığı, bu oranın daha da artabileceği belirtiliyor.

kaynak: Hürriyet