30 Temmuz 2013

Magnezyum ve Alaşımları

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği öğretim üyesi Prof.Dr. Ayşeğül AKDOĞAN EKER tarafından hazırlanmış "Magnezyum ve Alaşımları" başlıklı ders notuna aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirisiniz.

Belgenin içeriğinde aşağıdaki konular hakkında bilgiler mevcuttur:

1- Magnezyum ve Magnezyumun Doğa'da Bulunuşu
2- Magnezyum Metalürjisi ve Üretim Yöntemlerine Bakış
3- Magnezyum ve Magnezyum Alaşımlarının Standartları ve Özellikleri
4- Magnezyum ve Magnezyum Alaşımlarının Şekillendirilmesi
5- Otomotic Sektöründe Magnezyum ve Alaşımları


Ders notuna ulaşmak için tıklayınız..


kaynak: Ayşegül Akdoğan EKER (YTU Makine Fakültesi)

Türk mühendislerin büyük başarısı

ODTÜ'de, dokunmatik ekranlardan antibakteriyel ürünlere kadar birçok alanda kullanılabilecek gümüş nanoteller üretildi. Gümüş nanotellerin elektronik cihazlarda kullanılmasıyla esnek ve şeffaf cihazların üretimine bir adım daha yaklaşılacak.
ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. H. Emrah Ünalan ile aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalışan Şahin Coşkun, laboratuvarda gümüş nanoteller üretti.

Konuyla ilgili bilgi veren Ünalan, TÜrkiye'de bir ilki başardıkları projeye 2009'da TÜBİTAK'ın desteğiyle başladıklarını belirtti. Çalışmalarına ilişkin araştırma görevlisi Coşkun'un yüksek lisans tezinin ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından Yılın Tezi Ödülü'ne layık görüldüğünü dile getiren Ünalan, "Saygın bir bilim dergisinde yayınladığımız üretim çalışmamız uluslararası bilim camiasında büyük yankı uyandırdı" dedi.

Ünalan, nanomalzemelerle ilgili çalışmaların hız kazandığı bu dönemde, gümüş nanotelleri laboratuvarlarda çözelti bazlı yöntemlerle başarılı şekilde ürettiklerini anlattı.

"Birçok ülkede yok ama Türkiye'de üretiliyor"
"Bu hammadde dünyada birçok ülkede yok ama Türkiye'de üretiliyor" diyen Ünalan, üretim ve saflaştırma sonrasında, saç telinin yaklaşık binde biri kalınlığındaki gümüş nanotelleri bir altlık üzerine, basit sprey kaplama yöntemiyle örümcek ağına benzer bir yapıda ve ince film şeklinde kapladıklarını söyledi.

İnce filmlerin şeffaf ve esnek bir yapıda olduğunu ifade eden Ünalan, bu filmlerle çeşitli elektronik cihazları geliştirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Ünalan, gümüş nanotel ince filmler kullanarak, ekran sistemlerinde kullanılan ve LCD teknolojisine alternatif sunulan Işık Yayan Organik Diyotları (OLED) da üretmeyi başardıklarına vurguladı.

Pil ömürleri daha uzun

OLED'lerde LCD ekranlardaki gibi arkadan aydınlatmanın gerekmediğine dikkati çeken Ünalan, dolayısıyla OLED teknolojisini kullanan cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi elektronik cihazların pil ömürlerinin de daha uzun olduğunu kaydetti.

Ünalan, ayrıca gümüş nanotel ince filmlerin kullanımıyla genellikle cam altlık üzerinde oluşturulan OLED'lerin plastik altlıklar üzerinde de üretilebileceğini ve elektronik cihazların esnek yapıya getirilebileceğini ifade etti.

Dünyada bu türden ekranların üretiminin taşınabilir cihazlarda devrim yaratacağının konuşulduğunu aktaran Ünalan, "OLED'lerin üretiminde elektrot malzemesi kullandığımız gümüş nanotel ince filmler yeni bir malzeme. Bu teller sayesinde esnek ve şeffaf cihazlar üretilebilecek. Katlanabilir, kıvrılabilir ve bükülebilir cep telefonları, tablet bilgisayarlar, kol saatleri gibi. Bunlar hala bilim kurgu gibi gözüküyor ama gerçeğe dönüşebilir. Öyle ki dünyada bazı firmalar şu an bunun üzerinde araştırma faaliyetleri yürütüyor. Biz de Türkiye olarak bu teknolojiye bir katkıda bulunduk" diye konuştu.

"Cihazların protiplerini üretmeye çalışıyoruz"

Gümüş nanotel ince filmlerin dokunmatik ekranlarda da kulanıldığını belirten Ünalan, şöyle devam etti:

"Bankamatiklerde, tablet bilgisayarlarda, cep telefonlarında ve hatta masaüstü bilgisayarda bile kullanılmaya başlanan dokunmatik ekranlar da gümüş nanotel ince filmlerle kolay ve ekonomik şekilde üretilebilir. Yerli üretim için bir fırsat yaratılabilir. Bu konuda biz cihazların protiplerini üretmeye çalışıyoruz. Tüm işler bu prototiplerle başlıyor. Bununla ilgili cihazları son ürüne çevirmek tabiki yoğun arge çalışmaları ve mühendislerle işbirliği gerektiriyor. Üretim ölçeğinin büyütülmesi gerekiyor. Dünya ile aynı anda bu teknolojiyi üretebiliriz."

Gümüş nanoteller indiyum kalay oksite alternatif

Dokunmatik ekranlarda, LCD televizyonlarda şeffaf elektrot malzeme için genellikle kaynaklarının büyük çoğunluğu Çin'in elinde bulunan indiyum kalay oksitin kullandığını anlatan Ünalan, şöyle devam etti:

"İndiyum kalay oksit, seramik bir malzeme dolayısıyla esnek değil, geniş alanlara kaplanmasında problemler var ve oldukça pahalı. Kaynakların büyük çoğunluğu da Çin'in elinde ve hem fiyatı sürekli artıyor hem de bunu politik bir malzeme olarak kullanıyor. Dünyada bu malzemenin alternatifi için arayışlar bütün hızıyla sürüyor. Bu alternatifler arasında öne çıkan bir malzeme de gümüş nanoteller. Biz gümüş nanotel üretimimizi, düşük sıcaklıkta, zararsız kimyasallar kullanarak gerçekleştiriyoruz. İnce filmlerimizi ise basit sprey kaplama yöntemiyle boyut sınırlaması olmaksızın kaplayabiliyoruz. Bu çok büyük bir avantaj. Bunu doğru şekilde yönlendirebilirsek ülkemiz için büyük avantaj olur. Gümüş nanotelleri ayrıca fotoalgılayıcılar, antibakteriyel ürünler ve güneş gözeleri gibi alternatif alanlarda da kullanıyoruz. Bu tür cihaz ve ürünlere yönelik prototip çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor."


kaynak: sabah

13 Temmuz 2013

Asrın Projesinde Taşlar Çanakkale'den


“Asrın Projesi” olarak nitelendirilen Marmaray’ın bazı etaplarında demiryollarında kullanılacak bazalt taşlar, Çanakkale’den gemilerle İstanbul’a gönderiliyor.
Bir madencilik firmasının, Çanakkale-Çan karayolu yakınındaki Haliloğlu köyünde bulunan ocağından çıkarılan taşlar, kamyonlarla Kepez Limanı’na getiriliyor. Burada depolanan taşlar, iş makineleri yardımıyla yük gemilerine konulup İstanbul’a sevk ediliyor.
Firma sahibi Hayrettin Dereli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazalt taşların, Marmaray Projesi’nin bazı etaplarındaki demiryollarında, rayların altında kullanılacağını söyledi.
Marmaray’ın, “büyük bir proje” olduğunu dile getiren Dereli, yüklenici firmanın, 800 bin ton bazalt taşına ihtiyaç duyduğunu öğrendiklerini anlattı. Bu talebin tamamını karşılayamayacaklarını ancak ellerinden geldiğince büyük miktarlarda sevkiyat yapmaya çalıştıklarını belirten Dereli, firmayla 100 bin ton taş göndermek üzere sözleşme imzaladıkları bilgisini verdi.
Dereli, daha önce Yunanistan’daki demiryolu projesine taş gönderdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: “Çok taş gönderdik ama Yunanistan’daki kriz nedeniyle projemiz yarıda kaldı. Bu ülkedeki ekonominin düzelmesini bekliyoruz. Zaman zaman aynı taşlardan Rusya’ya da gönderiyoruz. Bazalt çok sert bir taş. Su emmesi yok, ufalanması zayıf, temiz ve tozsuz. Bazalt, hızlı trenlerin hareket halinde yaptığı gerilimi azalttığı için tercih ediliyor.”
“Deniz yoluyla taşımacılığa teşvik var”
Kepez Liman Müdürü Evren Beceren ise limanda yükleme ve yolcu faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.
“Deniz yoluyla yurt içi taşımacılık” olarak tanımlanan kabotajda bu tür faaliyetlerin artmasının, deniz filoları ve ülke için ciddi gelir sağladığına dikkati çeken Beceren, “Şu anda 1 yılda yaklaşık 100 bin ton yük sevkiyatı olacak. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Kabotajda devletin birçok desteği bulunuyor. Karayolundan ziyade deniz yoluyla taşımacılığa teşvik var” ifadesini kullandı.

ETKİNLİK ! TÜRKİYE KOMPOZİT ZİRVESİ 2013

TURK KOMPOZIT 2013: 1.Türk ve Bölgesel Kompozit Teknolojileri Sanayi ve Uygulamaları Sempozyumu ve Forumu




TURK KOMPOZIT 2013'te Neler Olacak ?

TURK KOMPOZIT 2013 kompozit sanayine özel, üretim, işleme ve uygulama yöntemlerini kapsayan bir kompozit sanayi etkinliğidir. Etkinlik; Hammaddeler (Reçineler, Takviyeler, Termosetler, Termoplastikler, Katkı Malzemeleri), Yarı Mamül, Ara Ürünler ve Nihai Ürünler, Üretim Teknolojileri, Makinalar, Ekipmanlar, Sarf Malzemeleri, Simülasyon Hizmetlerini kapsar.

Neden Katılmalısınız ?

Yerel ve bölgesel kullanıcılarla bir araya gelme fırsatı
Türk kompozit sanayisinin önde gelen firmalarına ulaşabilirsiniz.
Etkin alım ve satım gerçekleştirebilirsiniz.
Yeni projeleriniz için uygun ortaklıklar tesis edebilirsiniz.
Sürekli büyüyen sektör içinde etkin iş ilişkileri oluşturabilirsiniz.

Neden Ziyaret Etmelisiniz ?

Sektör hakkında daha fazla bilgi edinmek için
Kompozit üreticilerine ulaşabilirsiniz.
Hammadde tedariği için gerekli kontakları oluşturabilirsiniz.
Teknik uygulamalar hakkında bilgi alabilirsiniz.
İş ve kariyer fırsatlarını bulabilirsiniz.


Etkinliğin Yeri ve Tarihi

     Tarihler           :   3-4-5 Ekim 2013
     Yer                 :   Istanbul, The Green Park Hotel Pendik
     Web               :  www.thegreenparkpendik.com

Ulaşım

     Adres              :  The Green Park Hotel*, Doğu Mahallesi Temenye Mevkii Eski Ankara Cad. 
                               No:200 Pendik / İstanbul / Türkiye
     Tel.                  :   +90 (216) 585 21 21
     Fax                  :  +90 (216) 491 94 94

*The Green Park Hotel Yeşilköy Atatürk Havalimanından araba ile 1 saat ve Pendik Sabiha Gökçen Havalimanından sadece 10 dakika uzaklıkta.
Dünya'nın birçok  havalimanlarından direkt seferlerin gerçekleştiği ve lokal ana bağlantı noktası niteliğindeki Atatürk Havalimanını tercih edebilir veya daha bölgesel ve sayılı sayıda bağlantıya sahip Sabiha Gökçen Havalimanını kullanabilirsiniz.



Etkinlik sayfasını incelemek ve etkinlik ile alakalı daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
Etkinlik bröşürüne ulaşmak için tıklayınız.
Başvuru formunu indirmek için tıklayınız.




11 Temmuz 2013

Türkiye, kendi uydusunu kendi fırlatacak

Türkiye, kendi ürettiği uyduları uzaya göndermek amacıyla bir Uydu Fırlatma Merkezi kuruyor.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile ROKETSAN AŞ arasında Uydu Fırlatma Sistemi (UFS) Projesi Ön Kavramsal Tasarım Dönemi sözleşmesi imzalandı. SSM Vecihi Hürkuş Toplantı Salonu'nda düzenlenen imza töreninde konuşan Savunma Sanayii Müsteşar Vekili Faruk Özlü, Türk savunma sanayisinin son dönemde gerçekleştirdiği atılımların bu projeyle daha da güçlendiğini ifade etti. Özlü, bu proje için müsteşarlık bünyesinde proje grubu oluştuklarını belirterek, projede emeği geçenlere teşekkür etti. Roketsan Genel Müdürü Selçuk Yaşar da projenin Türkiye'nin gelecekteki uzay sanayisi için çok önemli bir yere sahip olduğunu, böyle bir projede görev aldıkları için de onur duyduklarını dile getirdi. Türkiye'nin gelecekteki uzaydaki varlığını sürdürmesinin bu projenin başarılı olmasıyla ilişkili olduğunu ifade eden Yaşar, "Projenin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.
UYDU FIRLATABİLEN 10 ÜLKE BULUNUYOR 
Roketsan yetkilileri de salondakilere projeye ilişkin sunum yaptı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, dünyada UFS kabiliyetine sahip 10 ülke bulunuyor. Bugüne kadar değişik fırlatma merkezlerinden 5 binden fazla uzay aracı fırlatılmış, kendi uydusunu yapan ülkelerin hemen hemen tamamı kendi fırlatma yeteneğine sahip bulunuyor.
Öte yandan, 2012 yılında başlatılan UFS Projesi ile alçak yer yörüngesine uydu yerleştirebilecek bir fırlatma aracının geliştirilmesi, yer sistemlerinden oluşacak fırlatma merkezinin kurulması ve fırlatma aracı için gerekli üretim altyapısının oluştulması amaçlanıyor. Sözleşme kapsamında 1 yıl içinde uydu fırlatma merkezi ile fırlatma aracı üretim tesisleri projelendirilecek. Konuşmaların ardından SSM Müsteşar Vekili Özlü, ROKETSAN Genel Müdürü Yaşar ve ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Aka sözleşmeyi imzaladı.

8 Temmuz 2013

Hasar Analizi Örneği

TMOMOB Metalürji ve Malzeme Mühendisleri Odasının resmi yayın organı "Metalürji Dergisi" nde yayınlamış "Hasar Analizi Örneği" makalesine aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilrsiniz.

Makale Yazarları
Aydın Şelte       ASSAB Çelik ve Isıl İşlem
Koray Arslan    ASSAB Çelik ve Isıl İşlem
Sakine Ülker     ASSAB Çelik ve Isıl İşlem
Aziz Hatman     ASSAB Çelik ve Isıl İşlem


Makaleyi okumak için tıklayınız.