30 Haziran 2012

Hürkuş'a Bakış


2006 Mart ayında TAI ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) arasında imzalanan Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (TBTEU) geliştirme programı ile doğdu HÜRKUŞ. Projede özgün bir eğitim uçağının prototipinin tasarlanması, geliştirilmesi, test ve doğrulanmasının yapılması, üretim ve sertifikasyonunun gerçekleştirilmesi amaçlandı. Altı yıl gibi kısa bir süre içerisinde Hürkuş Ürün Müdürü Aylin Ararat öncülüğünde, tasarımdan sorumlu 50, üretimden sorumlu 50 mühendis ve 350 teknisyenin özverili çalışmalarıyla, 2012 yılı Haziran ayında sahneye çıktı HÜRKUŞ. Motor ve bazı küçük parçaları hariç tüm akşamların yerli imalatçılar ile işbirliği yapılarak gerçekleştirilen proje yaklaşık 150 milyon dolara mâl oldu.[1]

 Proje ile birlikte pilot Vecihi Hürkuş’un 1930 yılında Kadıköy’de bir keresteci dükkanını kiralayarak attığı adımla ilk Türk sivil uçağını üreten Türkiye, 82 yıl sonra havacılık enstitüsünde bir kilometre taşının daha geride bırakıldığı projeye[2] layık olduğu üzere Vecihi Hürkuş’un adını verdi.


HÜRKUŞ’u teknik açıdan yakından inceleyim;

Uçak dizaynında en kritik aşamayı kanat tasarımı oluşturuyor. TAI mühendisleri projede farklı bir dizayna imza attı. Bilgisayar ortamında ölçüm değerlerinin ardından İsviçre’de RUAG tesislerine rüzgâr tüneli testleri gerçekleştirildi. Yüksek performans burada kanıtlandı. Uçaktaki ‘flowler’ tipi flap, kanat alanını genişletirken düşük süratlerde havada rahatlıkla tutunmasını sağlayacak.[3]
Sınıfındaki uçaklar arasında Hürkuş 1600 beygirlik Pratt&Whitney PT6 serisi motoruyla en güçlüsü olacak. 5 palli Hartzell pervane, bu gücün yüksek performansla kullanılmasını sağlayacak. Toplam 3.2 ton ağırlığındaki uçağa jet performansı sunacak. [3]

TAI mühendisleri, Hava Kuvvetleri’ndeki öğretmenlerle birlikte bu uçağın kokpitini tasarladı. Arkada oturan öğretmen pilot, öndeki öğrencinin kaskı üzerinden aşağıya doğru 5 dereceyle bakabiliyor. İnişte pilotlara mükemmel görüş alanı sunuyor. Uçağın üzerinde 104 bakım kapağı var. Teknisyenler uçağın ana parçalarını sökmeden her türlü bakımı bu kapaklardan yapabilecek.[3]

Uçakların bazı küçük parçaları dışında tamamı yerli üretim. Hürkuş'un malzemeleri dışında yazılımı da tamamen Türk mühendisleri tarafından yapıldı. İki kişilik eğitim uçağı Hürkuş'un maksimum hızı ise saatte 574 kilometre.[4]Perdövites hızı (iniş konfigürasyonu) 143 km/sa olan Hürkuş'un maksimum tırmanma hızı ise deniz seviyesinde 22 m/s olarak belirtiliyor. Azami servis irtifasının 10 bin 577 kilometre olduğu kaydedilen Hürkuş'un, 15 bin ft'de maksimum havada kalma süresi ise 4 saat 15 dakika. Yine 15 bin ft'de 1478 km gidebilen Hürkuş, deniz seviyesinde 489 metre kalkış mesafesine sahip. [5]


Tasarımı ve testleri devam eden Hürkuş’un 4-5 ay sürecek yer testlerinin ardından metal yorulma ve titreşim testleri yapılacak. Ardından Mart 2013 itibari ile sertifika alınacak. Uçağın en geç Nisan 2013’te uçması planlanıyor. [1]

Uçuş testlerine başlaması beklenen Hürkuş-A dan sonra sırada B ve C versiyonlarının üretimi planlanıyor. Sertifikasyon sürecinin tamamlanmasının ardından HÜRKUŞ-A’nın seri üretime başlaması bekleniyor. Askeri eğitim uçağı olarak tasarlanan ve tamamen sayısal bir kokpit tasarısına sahip olan HÜRKUŞ-B’nin 2013 yılında, silahlandırılmış olarak yakın hava desteği gibi görevleri icra edebilecek HÜRKUŞ-C’nin ise 2015 yılında tamamlanası planlanıyor.[6]

Bu teknik bakışın ardından havacılığa meraklı biri olarak yaptığım gözlem ise şudur,

Türkiye’nin havacılık sektöründeki hedeflerine ışık tutar nitelikte ki bu adım maalesef görsel medyada sadece Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasıyla kendine yer edinebildi. Görsel ve yazılı medyada böyle büyük bir adımda emeği geçen kişilerin görüş ve düşüncelerine yer verilmesi etik olmayan bir davranış oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşma metni de HÜRKUŞ ve Türk havacılığında ziyade Suriye ile yaşanan jet krizinin gölgesinde kalan bir konuşma idi.
Açılış töreni sırasında ANKA tarafından çekilen görüntülerin yayınlanması ise Türkiye'nin insansız hava aracı projesi kapsamındaki hedeflerine yönelik umut verici bir gelişme oldu.


Türkiye'nin gelecekteki sivil ve askeri uçak tasarımlarında HÜRKUŞ'ta kullanılan Kanadalı  motor üreticisi Pratt&Whitney turboprob jet motorlarının yerine ülkemizdeki  bu alanda hizmet veren Tusaş Engine Industry (TEI) tarafından üretilecek jet motorların kullanılmasını temenni ediyorum.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir" değişiyle gösterdiği hedefe odaklanmış ve havacılık tarihimizin dönüm noktalarından birine imza atan TAI mühendis ve teknikerlerine şükran borçluyuz.

Kürşat DURMAZ.

 Kaynaklar

6)Sünnetçi İ.,2011,Türk Hava Kuvvetleri Yarınlarını Tanımlıyor, Savunma ve Havacılık Dergisi 25nci Yıl Özel Sayısı, cilt 25/147(sayı 2011/05): Sayfa no: 147.

20 Haziran 2012

Yüksek Basınçlı Reaktör Tasarımı

Yıldız Teknik Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Tasarım Esasları (6.Dönem) dersi içeriğince grup arkadaşlarım (Kürşat Durmaz,Bahadır Çalışkan,Gökçe Aydın,Erdinç Baştuğ) ile hazırlamış olduğumuz "Yüksek Basınçlı Reaktör Tasarımı" projesine ulaşmak için tıklayınız.

ÖZET

Bu çalışmada öncelikle reaktör teknolojisi incelenmiş olup özellikle reaktör malzemeleri ve emniyet donanımları detaylı şekilde incelenmiştir. Ayrıca reaktör tasarımı için gerekli hesaplamalar yapılmış, yapılan tasarım Solidworks çizim programında modellenerek tasarıma yönelik analizler yine bu program yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Tasarıma yönelik analiz sonuçları irdelenmiş gerekli kontrol ve düzeltmelerin ardından tasarımın maliyet analizi üzerinde durulmuştur.
Yapılan çalışmalar sonucu reaktör teknolojisinin kullanıldığı birçok alan anlatılmış ve nanoteknojik uygulamara yönelik tasarım gerçekleştirilmiştir.


Kaynaklı İmalat ve Tasarım Ders Kitabı

Prof.Dr.Adnan Dikicioğlu tarafından yazılmış Kaynaklı İmalat ve Tasarım Ders Kitabı metalürji ve malzeme mühendisliği öğrencilerine yardımcı olacak nitelikte bir esedir. Kaynak Metalürjisi dersi ve  deneyleri başta olmak üzere iş hayatınızda da kaynak konusu hakkındaki sorunlarınız çözümü için başvurabileceğiniz bir eser niteliğinde.

Kitabı aşağıdaki bağlantıya tıklayarak edinebilirsiniz.

Link: www.durmazmetal.com/canta/kaynak.rar

Metalürji Proses Laboratuvarları Deney Raporları

Yıldız Teknik Üniversitesi 2011-2012 yılı (5.Dönem) metalürji proses laboratuvarları deney raporlarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.






İçerik:
                 
                                                  1.Hidrometalürji
                                                  2.Elektrometalürji
                                                  3.Elementel Analiz
                                                  4.Pelet Redüksiyonu
                                                  5.Pelet Üretimi ve Testleri
                                                  6.Cevher Hazırlama
                                                  7.Alüminym Geri Dönüşümü
                                                  8.DTA Analiz (Temel Deney)
                                                  9.Enerji

                              Link : www.durmazmetal.com/canta/metalurji_proses.rar

Malzeme Proses Laboratuvarları Deney Raporları

Yıldız Teknik Üniversitesi 2011-2012 yılı (6. Dönem) malzeme proses laboratuvarları deney raporlarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.






İçerik :


                                                      1.Korozyon Deneyleri
                                                      2.Kimyasal Analiz
                                                      3.Toz Metalürjisi
                                                      4.Kaynak Metalürjisi
                                                      5.Tahribatsız Muayene Deneyleri
                                                      6.Sol Jel Deneyi
                                                      7.Elektron Mikroskobu Deneyi (SEM)
                                                      8.Alüminyum alaşımlarında Çökelti
                                                         Sertleşmesi
                                                      9.Jominy Deneyi
                                                    10.Kolloidal Kapamalar (EKB Yöntemi)
                                                    11.Yeniden Kristalleşme




                              Link: www.durmazmetal.com/canta/malzeme_proses.rar

18 Haziran 2012

TAI'den Satılık Malzemeler



Havacılık ve Savunma sanayinde faaliyetlerine devam eden Türkiye'nin lider kuruluşu TAI, elinde bulunan bazı malzemeleri elinden çıkarma kararı almıştır.  TAI tarafından yayımlanan duyuru şu şekildedir;
"Şirketimize ait ihtiyaç fazlası tezgah, cep telefonu ve kullanılmış kiremit satılacak olup, konu satışa ilişkin "İhale Şartnamesi", "Satışı Yapılacak Malzeme Listesi ve Teklif Verme Formu" ekte sunulmuştur.
Malzemeler, 21 Haziran 2012 tarihi saat 16:30'a kadar Fethiye Mah. Havacılık Bulv. No:17 Kazan-ANKARA adresinde görülebilecektir.
İlgilenmeniz durumunda, Şartname'de belirtilen şekilde hazırlanmış teklifinizi 22 Haziran 2012 günü saat 09:00-11:00 arasındaprocurement@tai.com.tr adresine göndermeniz hususunda gereğini arz ederiz."

Şartmane için lütfen tıklayınız.
Satışı yapılacak malzeme listesi için lütfen tıklayınız.
Fotoğrafları görmek için lütfen tıklayınız.

Kaynak: www.tai.com.tr