11 Temmuz 2013

Türkiye, kendi uydusunu kendi fırlatacak

Türkiye, kendi ürettiği uyduları uzaya göndermek amacıyla bir Uydu Fırlatma Merkezi kuruyor.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile ROKETSAN AŞ arasında Uydu Fırlatma Sistemi (UFS) Projesi Ön Kavramsal Tasarım Dönemi sözleşmesi imzalandı. SSM Vecihi Hürkuş Toplantı Salonu'nda düzenlenen imza töreninde konuşan Savunma Sanayii Müsteşar Vekili Faruk Özlü, Türk savunma sanayisinin son dönemde gerçekleştirdiği atılımların bu projeyle daha da güçlendiğini ifade etti. Özlü, bu proje için müsteşarlık bünyesinde proje grubu oluştuklarını belirterek, projede emeği geçenlere teşekkür etti. Roketsan Genel Müdürü Selçuk Yaşar da projenin Türkiye'nin gelecekteki uzay sanayisi için çok önemli bir yere sahip olduğunu, böyle bir projede görev aldıkları için de onur duyduklarını dile getirdi. Türkiye'nin gelecekteki uzaydaki varlığını sürdürmesinin bu projenin başarılı olmasıyla ilişkili olduğunu ifade eden Yaşar, "Projenin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.
UYDU FIRLATABİLEN 10 ÜLKE BULUNUYOR 
Roketsan yetkilileri de salondakilere projeye ilişkin sunum yaptı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, dünyada UFS kabiliyetine sahip 10 ülke bulunuyor. Bugüne kadar değişik fırlatma merkezlerinden 5 binden fazla uzay aracı fırlatılmış, kendi uydusunu yapan ülkelerin hemen hemen tamamı kendi fırlatma yeteneğine sahip bulunuyor.
Öte yandan, 2012 yılında başlatılan UFS Projesi ile alçak yer yörüngesine uydu yerleştirebilecek bir fırlatma aracının geliştirilmesi, yer sistemlerinden oluşacak fırlatma merkezinin kurulması ve fırlatma aracı için gerekli üretim altyapısının oluştulması amaçlanıyor. Sözleşme kapsamında 1 yıl içinde uydu fırlatma merkezi ile fırlatma aracı üretim tesisleri projelendirilecek. Konuşmaların ardından SSM Müsteşar Vekili Özlü, ROKETSAN Genel Müdürü Yaşar ve ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Aka sözleşmeyi imzaladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder