7 Temmuz 2011

İçdaş, Çelik Suyuyla Balık Yetiştirdi, Avrupa'ya İhraç Etti

İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A. Ş. , demir çelik ihracatının yanına balık ihracatını da ekledi. Çanakkale Biga'daki tesislerinde ürettiği çeliği soğutmak için kullandığı suyu havuzlarda toplayıp çupra ve levrek yetiştiren İÇDAŞ, bu yıl elde ettiği 8 tonluk hasadın yarısını Avrupa ülkelerine ihraç etti.

İÇDAŞ'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Demir çelik üreticisi İÇDAŞ Çelik Enerji Çanakkale Biga'daki tesislerinde kurduğu havuzlarda üretimine başladığı çupra ve levrek balık hasadını gerçekleştirdi. Demir çelik tesislerinde çevreye zarar verilmeden üretim yapılabileceğinin örneğini sergileyen İÇDAŞ, 8 ton, toplam 60 bin adet çupra ve levrek bağlının yarısını İzmir'deki ihracatçı bir firma aracılığıyla aralarında Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda ve Rusya'nın da bulunduğu birçok ülkeye ihraç etti.

-İÇDAŞ'IN ÇEVREYE ZARAR VERMEDİĞİ TESCİLLENDİ-

Biga'daki tesislerinde çevreye zarar vermeden demir çelik üretimi gerçekleştiren İÇDAŞ, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan Türkiye'nin en büyük ihracatçı firmaları listesinde bir milyar 193 milyon dolarlık dış satışı ile 8 sırada yer alırken, bu ihracatına demir çelik mamulleri dışında deniz ürünlerini de ekledi. Yer altı doğal kaynak sularını tüketmemek için denizden tatlı su elde eden İÇDAŞ, üretilen çeliğin soğutulmasında kullandığı bu suda ayrıca geçen yıl balık üretimine geçmişti. Çevreye zarar vermeden sanayi üretimi yapılabileceğinin örneğini veren ve Türkiye'de bu alanda tek olan İÇDAŞ, 2'inci kez balık hasadı gerçekleştirerek bunları iç pazar ile yurt dışında satışa sundu.

Veterinerlerin denetiminde üretimi gerçekleşen toplamı 8 ton olan 60 bin adet çupra ve levrek balığını tamamen hijyenik bir ortamda buzlayıp şoklayarak 10 kiloluk poliüretan ambalajlarla iç ve dış pazara sunan İÇDAŞ, gelecek dönem için de 60 bin adet yavru balığı yetiştirebilmek için havuzlarına bıraktı.

-DEMİR ÇELİK TESİSİNDE BALIK ÜRETİMİ İLK-

İÇDAŞ Yardımcı İşletmeler Müdürü Tuncay Tavus, 4 adet havuzda üretim yaptıklarını hatırlatarak, "İÇDAŞ balık çiftliği tesislerinde şoklama, fileto, vakumlama gibi yardımcı üniteler de bulunmakta. Çiftliğimizde yetişen çupralar kalite ve lezzet olarak mükemmel durumda. Gerek yakın çevreden, gerekse dışarıdan yoğun talep vardı. İÇDAŞ çupralarının 30 bin kadarı bu yıl ihraç olarak Avrupa sofralarına gidecek. Dört havuzumuzun ikisini, yani 4 tonunu ihracat için hasat ettik. Diğer ikisinin hasadı da yurtiçinde tüketime sunacağız. Demir-çelik tesislerinde balık çiftliği Türkiye'de bir ilk. Çiftliğimizde yetişen balıkların kalitesini biz biliyorduk. İhraç edilmesi bu kaliteyi ayrıca tescil etti" dedi. - Çanakkale


(Ankara Haber Ajansı) [2818777]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder