16 Şubat 2013

Lufthansa Teknik Sürtünmeyi Azaltan Yeni Cila Sistemi Geliştiriyor

Araştırmacılar özellikle yakıt tüketiminden kaynaklı maliyetleri azaltmak ve çevreci olmak adına sürekli yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor. Köpekbalığının derisindeki sürtünmeyi azaltan yapı uçakların aerodinamiğini geliştirmekte kullanılacak.




Özellikle son birkaç yıldır, havacılık sektöründe uçakların yakıt tüketimini azaltmak ve çevreyi korumak amaçlı çok başarılı yenilikler geliştirildi. Yeni ve hafif kompozit malzemeler ile düşük dirençli yüzeyler uçakların aerodinamik direncini ve enerji ihtiyacı miktarını düşürmekte önemli bir yere sahip.
Modern bir uçağın aerodinamiğini geliştirmek için yüzeyin mikro yapısı değiştirilebilir. Yüzey yapısını geliştirecek olasılıklardan biri köpekbalıklarının doğasındaki riblet etkisini kullanmaktır. Ribletler, köpekbalıklarının derisinde daha hızlı yüzmelerini sağlayan pullardaki çevresel oluklar olarak açıklanabilir. Bu mikroskobik ölçüde küçük oluklar doğru açıda türbülans akışını engeller böylece direnci azaltır.
Köpekbalığı derisinin aerodinamik üzerindeki etkisi 30 yıldır biliniyor. Avrupa Birliği’nin Temiz Gökyüzü adlı araştırma projesinin bir parçası olarak uzun süredir devam eden deneylerden elde edilen bilgi uygun teknik süreçlerle biyolojik yapılardan transfer edildi. 2011 yazından bu yana süren çok fonksiyonlu Kaplama araştırma projesinde Lufthansa Teknik, Airbus ve Fraunhofer Enstitüsü’nün Teknoloji Üretmek ve Gelişmiş Materyaller (IFAM) birimiyle güçlerini birleştirdi. Araştırmanın amacı gerçek uçuşlarda bu yüzeylerin dayanıklılığını ortaya çıkarmak. Çünkü bu yüzeylerin uçuş sırasında çevresel etkilerle ne kadar esnek ve ekonomik açıdan sürdürülebilir ömrü olduğu büyük önem taşıyor.
YAKIT TÜKETİMİ YÜZDE 1 AZALIYOR
Güvenilir ölçüm sonuçları elde etmek için her biri 10x10 cm ebatında 8 yama iki Lufthansa A340’nin gövdesine monte edildi. Bu uygulama için ultraviyole ışıkla sertleştirilen sadece bir dakikalık uçucu solvent içeren ve uçuş sırasında yüksek streslere dayanabilen özel bir cila sistemi geliştirildi. Yeni cila sistemi aynı zamanda kir tutmaz, UV-stabil ve nanoteknoloji sayesinde yüksek aşınma ve erozyona dayanıklı.
Mikroyapılı cila kaplamayı yamalara uygulamak içinse mikroyapıyı cilaya transfer eden yeni prosedür olan eşzamanlı damga sertleştirme yöntemi geliştirildi. Negatif basınç olması durumunda riblet yapıyı tersine çevirmek için cila silikon film kullanarak uygulanıyor ve film çıkarılmadan önce ultraviyole ışık altında tedavi ediliyor. Eğer mevcut testler pozitif sonuç verirse araştırma projesindeki yeni adım yüksek otomasyonlu prosedürler geliştirmeden önce daha büyük yamaları test etmek olacak.
Geliştirme zincirinin sonunda son derece doğru, hızlı ve maliyet etkili prosedür elde edilebilmek adına bütün yapı normal bir yüzey cilalanır gibi cilalanabilmeli. Çıkan sonuçlar neticesinde yakıt tüketimini yüzde birden fazla azaltmak mümkün olacak. Böylece proje teknolojik liderlik, dayanıklılık ve çevresel sürdürülebilirlik adına Lufthansa Teknik’in pozitif imajına katkı yapacak.


kaynak : Selin KABATAŞ - Kokpit.aero

12 Şubat 2013

Titanyum Tozundan Kemik

Lazer tekniği ile daha iyi uyum sağlayan, uzun ömürlü ‘titan kemik’ üretilecek. Alman bilim insanlarının hedefi kısa sürede yıpranan protezlerin yerini alacak dayanıklı suni kemik üretmek.



Almanya'da yılda 200 bin hastaya yapay kalça eklemi takılıyor. Ancak protezler kısa sürede zedeleniyor. 2012 sonunda başlatılan bir proje ile Mecklenburglu bilim insanları titandan suni kemik üretimi üzerinde çalışıyor. 18 ay sürecek araştırma projesinde gerçeğine yakın formda metalden kemik üretilecek.

Vücuda uyumlu suni kemik
Wismar Polimer Teknolojileri Enstitüsü'nün prototip olarak titanyum tozundan ürettiği kalça kemiğinin özelliği gerçeği gibi yumuşak ve esnek olması. Protezin sağlıklı kemiğe daha iyi uyum sağlayabileceğine dikkat çeken bilim insanları bu sayede protezin değiştirilme zamanının da uzayacağını belirtiyor. Titanyum tozundan üretilen kemiğin üç ila dört yıl içinde piyasaya çıkması bekleniyor.

kaynak: DW Türkçe

9 Şubat 2013

YTU Kimya Mühendisliği Bölümünün Başarısı


Prof. Dr. Sabriye PİŞKİN ve Ekibinin Büyük Başarısı
Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinden oluşaşan, Prof. Dr. Sabriye Pişkin başkanlığındaki ekip ile Seranit Yapı Grubu' nun ortak çalışmaları sonucu ortaya konulan "Seraoxicoat" isimli ürünün tanıtımı yapıldı.

Prof. Dr. Sabriye PİŞKİN ve Ekibinin (Doç.Dr. Mehmet B. PİŞKİN, Yrd.Doç.Dr. Emek Möröydor Derun, Yrd.Doç.Dr. Nurcan TUĞRUL, Arş.Gör.Dr. Aysel Kantürk  FİGEN, Arş.Gör.Dr. A. Seyhun KIPÇAK, Arş.Gör. Müge Sarı YILMAZ, Arş.Gör. Özgül Dere ÖZDEMİR) öncülüğünde gerçekleştirilen, Seranit Yapı Grubu'nun yeni ürünü Seraoxicoat, dünyada ilk kez, özel içeriğiyle mekanlardaki sigara, tuvalet, boya gibi istenmeyen kokuları yok ediyor.
Seranit Yapı Grubu Başkanı Hamdi Altunalan, Seranit Yapı Grubu olarak ürün geliştirme konusuna büyük önem verdiklerini söyleyen Altunalan, daima yeniliğin farklılığa, farklılığın da katma değere dönüştüğü gerçeğinden yola çıktıklarını ve sektörün de ancak bu bakış açısıyla büyüyüp gelişeceğini ifade etti. sözlerine ekledi. “Ekolojik Ürünler kategorisinde hayata geçirdiğimiz ürünleri Yıldız Teknik Üniverisitesi ile ortaklaşa yürütüyoruz. Seraoxicoat da yenilikçi ürünlerimizden biri. YTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabriye Pişkin öncülüğünde hayata geçen Seraoxicoat’un yapı sektöründe bir devrim yaratacağını düşünüyoruz ve burada sizlerle ilk kez paylaşmaktan da büyük gurur duyuyoruz” diyen Altunalan Polisan’la gerçekleştirdikleri işbirliğine ilişkin ise; “Geliştirdiğiniz ürünlerinizin nihai tüketiciye ulaşması da bir o kadar önemli. Bu kapsamda; Polisan ile yapmış olduğumuz bu işbirliği ile iki kritik konuda güçlerimizi birleştirmekten de büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. Yüzde 100 yerli sermayeyle üretilen ekolojik sıva Seraoxicoat'u pazara sunmaya hazırlandıklarını ifade eden Altunalan, "Bu yeni ürün, dünyada ilk kez; içerdiği özel elementlerle mekanlardaki yemek, sigara, tuvalet, boya ve ilaç kokusu gibi istenmeyen kokuları yok etme özelliklerine sahip. Ne kadar sigara içilirse içilsin odaya koku sinmiyor. Çünkü duvarlar ve tavan koku tutmuyor. Sinpaş, Ağaoğlu, Taşyapı, Kalyon İnşaat gibi firmalarda patronların, yöneticilerin odalarında bu sistemi denedik. Hepsinden tam puan aldık. 


kaynak  : yildiz.edu.tr/duyurular


8 Şubat 2013

Staj Yapılabilecek İşletmeler ve İletişim Bilgileri




Yıldız Tekmik Üniversite Metalürji ve Malzeme Mühendisliği tarafından yayınlanan, Üretim Prosesleri stajı için uygun işletmelerin isimleri ve iletişim bilgilerini içeren listeye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Listede toplamda 100 adet olmak üzere, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği öğrencilerinin "üretim satjlatını" yapabilecekleri; dökümhane, demir-çelik ve demir dışı metal üretim işletmeleri, cam ve seramik üretim işletmeleri başta olmak üzere bir çok işletmenin iletişim bilgilerine yer verilmiştir.

Listeye ulaşmak için tıklayınız..


5 Şubat 2013

ASELSAN Kaldığı Yerden !!!


ASELSAN mühendisi Hakan Öksüz'ün geçen hafta Ankara'da meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybetmesi, ailesi tarafından 'şüpheli ölüm' olarak görülüyor. Ailesi, Öksüz'ün son bir yıldır takip edildiğini düşündüğünü ve bu nedenle eşi ile çocuklarını Kahramanmaraş'a yolladığını açıkladı.



25 Ocak'ta Ankara Güney Çevre Yolu'nda bir kaza meydana geldi.
Otomobilin içinde Askeri Elektronik Sanayi (ASELSAN) Akyurt Tesisleri'nde mühendis olarak çalışan Hakan Öksüz vardı.
Direksiyon hakimiyetini kaybettiği belirtilen Öksüz, olay yerinde hayatını kaybetti.
ÖLÜMÜNDE SUİKAST ŞÜPHESİ
Kaza olduğu belirtilen ölüm, şüpheleri de beraberinde getirdi.
Hakan Öksüz'ün Kahramanmaraş'taki ailesi, olayın suikast olabileceğini iddia ediyor.
Öksüz'ün kaza yaptığı yer, ev ya da işyeri güzergahında değildi. İşe gittiği halde Öksüz'ün üzerinde herhangi bir kimlik kartı bulunamadı.
Üstelik Öksüz'ün başına, birkaç yıl önce dikkat çeken bir dövülme olayı geldi.
ASELSAN mühendislerinin üst üste şüpheli ölümlerinin yaşandığı 2006-2007 yıllarında, Hakan Öksüz de kimliği belirsiz kişilerce dövüldü.
EŞİNİ VE ÇOCUKLARINI KAHRAMANMARAŞ'A YOLLAMIŞ
Son 1 yıl boyunca takip edildiğini söyleyen Öksüz, çocuklarını ve eşini de memleketi Kahramanmaraş'a yolladı.
Öksüz’ün ailesi, hukuki mücadele başlatmaya hazırlanıyor.
ÖLÜMLERDEKİ ŞÜPHELER HALA TARTIŞMALI
2006-2007 yılında peşpeşe yaşanan ölümlerin ilki, F-16 uçaklarının yazılımı ve Milli Tank projesi üzerine çalışan mühendis Hüseyin Başbilen'di.
Kısa bir süre sonra  aynı yerde mühendis Halim Ünal, kafasına isabet eden tek kurşunla ölü bulundu.
Son vaka ise 26 yaşındaki genç mühendis, Evrim Yançeken oldu.
ASELSAN mühendislerinin ölümlerindeki şüpheler hala tartışmalı bir konu.

kaynak: ntvmsnbc.com