9 Kasım 2011

3 Ekim 2011

İngilizce Kitap Arşivi

Chemical Metallurgy: Principles and Practice


http://ifile.it/jhavqm/ebooksclub.org__Chemical_Metallurgy__Principles_and_Practice.l_z2x3o94k2xk3xz9.pdf

Chemical and Metallurgical Thermodynamics
http://ifile.it/g7c6bk/ebooksclub.org__Chemical_and_Metallurgical_Thermodynamics.l_z2x3o94k2xk3xz9.pdf

Handbook of Extractive Metallurgy Volumes 1 to 4         http://ifile.it/dj1x8z/ebooksclub.org__Handbook_of_Extractive_Metallurgy_Volumes_1_to_4.l_z2x3o94k2xk3xz9.pdf


Powder Metallurgy Technology
http://ifile.it/f03bza/ebooksclub.org__Powder_Metallurgy_Technology.l_z2x3o94k2xk3xz9.pdf

Mechanical Metallurgy
http://ifile.it/cirtdw/ebooksclub.org__Mechanical_Metallurgy.l_z2x3o94k2xk3xon.pdf


Modern Physical Metallurgy and Materials Engineering, 6th Edition
http://ifile.it/ogi1hr/ebooksclub.org__Modern_Physical_Metallurgy_and_Materials_Engineering__6th_Edition.l_z2x3o94k2xk3xon.pdf

Physical Metallurgy, Three Volume Set, 4th edition
http://ifile.it/6bfsnq/ebooksclub.org__Physical_Metallurgy__Three_Volume_Set__4th_edition.l_z2x3o94k2xk3xon.pdf

ASM Handbook, Volume 8: Mechanical Testing and Evaluation (Asm Handbook)
http://ifile.it/wy98he/ebooksclub.org__ASM_Handbook__Volume_8__Mechanical_Testing_and_Evaluation__Asm_Handbook_.l_z2x3o94k2xk3xon.pdf

ASM Handbook, Volume 19: Fatigue and Fracture
http://ifile.it/vpg8rf/ebooksclub.org__ASM_Handbook__Volume_19__Fatigue_and_Fracture.l_z2x3o94k2xk3xon.pdf

14 Eylül 2011

Demir Çelik Sözlüğü

Erdemir mühendislerince hazırlanan 71 sayfalık ingilizce türkçe demir çelik sektörü  terimler sözlüğü.. buradan indirebilirsiniz..

1 Eylül 2011

Yüzde 40 tasarruflu Yüzde 100 Türk

Kayserili sanayici Hasan Basri Özdamar, geliştirdiği tek silindirli, yakıttan yüzde 40 tasarruf sağlayan enjeksiyonlu motoruna Uluslararası Patent Enstitüsünden onay aldı.

Özdamar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 33 yıldan beri motorlar üzerine çalışmaları bulunduğunu, şimdiye kadar onlarca buluşu olduğunu, ancak 22 yıldan beri üzerinde çalıştığı tek silindirli yüzde 100 yerli motoru üretmeyi başardığını bildirdi.

Yeni hedefinin ise bu motoru yerli otomobil üretiminde kullanmak ve ABD’li General Motors ile işbirliği yaparak seri üretimi gerçekleştirmek olduğunu belirten Özdamar, yıllardır hayalini kurduğu yerli ve çok tasarruflu yüzde 100 yerli ay yıldız armalı HBO (Hasan Basri Özdamar) Türk motoruna Uluslararası Patent Enstitüsünden onay almanın onurunu yaşadığını söyledi.

-MOTORDA DEVRİM-
Özdamar, ürettiği motor ile motor sisteminde büyük değişikler yaptığını da belirterek, şöyle konuştu: "Ürettiğim motor ile alışkanlıkları alt üst ettim. Çünkü şimdiye kadar alışılagelmiş motor anlayışını değiştirdim. Yani 150 yıldan beri dünyada kullanılan ’Otto’ dediğimiz benzinli motorlar ile ’Dizel çevrimli’ motorlarda sistemler hep aynı. Biz motorun iç yapısını tamamen değiştirdik. Yani motorun kalbini, ciğerini değiştirdik. Son 150 yılda yapılan değişikler aksesuar değişikliklerdi. Biz devrim gibi bir değişiklik yaptık. Bizim motorumuz inanılmaz derecede çevreci, yüzde 40 civarında tasarruf sağlıyor. Onlarca motor yaptık, bu motorlar istendiğinde benzin, istendiğinde de dizel, doğalgaz veya diğer yakıtlar rahatlıkla kullanılabiliyor."
-EN BÜYÜK DESTEKÇİM CUMHURBAŞKANIMIZ-
Kendisine en büyük desteği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün verdiğini belirten Hasan Basri Özdamar, "Proje aşamasında, motoru çalıştırırken devlet büyüklerimiz de zaman zaman gelerek motorla ilgili çalışmalarımı yerinde gördüler. Onların huzurunda motoru çalıştırdım. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, patenti alana kadar motorla ilgili bilgileri kamuoyu ile fazla paylaşmamamı tavsiye etmişti. Kendisi büyük ilgi gösterdi. Heyet kurdurdu. Şimdiye kadar en büyük destekçim Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül idi. Artık patenti aldık. Sanayi Bakanımız Nihat Ergün, bu motoru yerli Türk arabasında kullanmamı istedi. Şimdiye kadar motorla ilgili çalışmalarımızı çok gizli yaptık. Çalışmalarımız ilgili çevrelerce dikkatle izlendi. Ben hazırım, şimdi yerli otomobilin prototipi yapılacak. Ardından da seri üretime geçebilmek için çok hızlı ARGE çalışması yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Özdamar’ın Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde kurulu Otoser Otomotiv Makine ve Sanayi Ticaret Anonim Şirketinde geliştirdiği HBO motorunu ve deneme çalışmalarını bugüne dek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de yerinde izledi.

-EN BÜYÜK HEDEFİNE ULAŞTI-
Sanayici olan eski Kayseri Milletvekili Şaban Bayrak da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hasan Basri Özdamar’ın dünyada eşine az rastlanır bir sanayici olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Hasan bey, benim yıllardan beri arkadaşım. Son yıllarda çok sık görüşüyoruz. Yeni geliştirdiği motoru ile ilgili tüm çalışmalarını ben de yakından takip ettim. Her aşamasını hem görüntü olarak kaydettim. Hem de aşama aşama fotoğrafladım. Şimdiye kadar bu güzel çalışmalarını kimseye anlatamamıştı.

Anlattığında da kimse inanmıyordu. Sayın Cumhurbaşkanımıza bu durumu anlattım.

Bizi Köşk’e davet etti. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), TÜBİTAK, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı ve üniversite hocalarıyla bir toplantı yaptık. Bu toplantı neticesinde projenin devletin koruması altına alınması ve desteklenmesi gerektiği fikri ortaya çıktı. Ömrünün büyük bir kısmını motorlara verdi. O’nun en büyük hedefi, dünyada kullanılan hali hazırdaki dizel ve benzinli motorlarda çevreyi kirleten ve enerjinin büyük bir kısmının boşa gitmesini sağlayan yanlışlığı düzeltmekti. Kendisi son 22 yıldan beri üzerinde çalıştığı HBO motoru ile bunu ispat etmiş oldu." Bayrak, Özdamarlar’ın yaptığı motorun dünya tarihinde bir ilk olduğunu da belirterek, "Bu motorun gaz emisyonu sıfıra yakın. Yakıttan yüzde 35-40 tasarruf sağlıyor. Motor gücünü yüzde 30 artırıyor ve yüzde 12 tork artışı sağlıyor. Tüm bu özellikleri ile motorun dünyada eşi benzeri yok" diye konuştu.

-ÖZDAMAR KİMDİR?
Hasan Basri Özdamar, 1946’da Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Kılıçmehmet köyünde doğdu. İlköğretim ve teknik liseyi ve sonra da 3 yıllık Elektrik Tekniker Okulu’nu Kayseri’de bitirdi.

1967 yılında Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’ne girdi, 1972’de makine mühendisi oldu. Özdamar, çeşitli firmalarda yöneticilik yaptı.

Halen kurduğu otomotiv makine, elektrikli ev aletleri ve elektrik motorları alanlarında aktif olarak üretim yapan 4 şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürüyor. Evli ve 4 çocuk babası Hasan Basri Özdamar, 1978 yılında üretime ilk olarak mini çamaşır makineleri ile başladı.

Özdamar’ın bazı buluşları Türkiye’deki üniversitelerin teknik bölümlerinde ders konusu olarak işleniyor. Hasan Basri Özdamar’a ait buluşlardan özellikle "Döner Pernolu Motor" literatüre geçerken dünya çapında tanındı.

20 Ağustos 2011

ALAŞIM ELEMENTLERİNİN ÇELİKLERE ETKİLERİ

         Maksimum %2,06 karbon içeren demir karbon alaşımları çelik olarak adlandırılır. Çelikler halen günümüzde en yaygın kullanılan malzeme grubunu oluşturmaktadır. Çelikler yalın karbonlu olabileceği gibi, çeşitli özelliklerin geliştirilebilmesi için bazı alaşım elementleri içerebilirler. Çelik bünyesinde bulunan elementler; istenerek katılan alaşım elementleri ve bunların yanında uzaklaştırılmak istenen, özelliklere kötü yönde etkili elementlerdir. Çeliklerin alaşım elementleri ve etkileri şunlardır:

Karbon (C):
         Çeliklerin temel alaşım elementi olan karbon, çeliklerin üretim işlemleri sırasında yapıdaki yerini alır. Karbon miktarı, çeliklerin mekanik özelliklerini en çok etkileyen faktördür. Karbon, çeliğin akma ve çekme mukavemetini artırır, yüzde uzamayı, şekillenebilirliği ve kaynak kabiliyetini azaltır. İşlenebilirliğin ön planda olduğu çeliklerde karbon miktarı düşük tutulmalı, dayanım değerlerinin yüksek olması gerektiği durumlarda ise çeliğin karbon içeriği yüksek olmalıdır.
         Düşük karbonlu yumuşak çeliklerin şekillendirilmesi sırasında meydana gelebilecek en önemli problem mavi gevrekliktir. Bu olay karbon (ve/veya azot) atomlarının küçük çaplı olması nedeniyle kolay yayınmalarından kaynaklanır ve işleme sırasında kırılganlık yaratır.
         Mavi Gevreklik: Yumuşak çelikler 270-350 0C arasında şekillendirilirlerse küçük çaplı atomlar hızlı bir şekilde yayınır. Yayınan atomlar dislokasyonları kilitleyerek malzemenin akma sınırı noktasını yükseltir. Dolayısıyla malzeme daha gevrek davranır. Sözü edilen sıcaklıklar arasında çeliğin aldığı renk mavi olduğu için bu olaya mavi gevreklik denir.

Mangan (Mn):
         Mangan da karbon gibi üretim işlemlerinde çelik yapısında yer alan bir elementtir ve çeliğin dayanımını arttıran etki gösterir. Bunun yanında sertleşebilme ve kaynak kabiliyetini de artırır, östenit kararlaştırıcı bir elementtir. Manganın en önemli özelliği kükürtle MnS bileşiği yapması ve demir kükürt FeS bileşiği oluşumunu engellemesidir. FeS sıcak kırılganlığa neden olur.

Silisyum (Si):
         Silisyum oksijen giderici olarak kullanıldığı için çelik içinde yer alır. Çeliğin akma, çekme dayanımını ve elastikiyetini artırır. Çelik yapısındaki silisyum miktarı azaldıkça tufal yapma oranı artar.
         Silisyum ucuz bir alaşım elementidir, yaygın olarak yüksek elastikiyet gerektiren yay çeliklerinde kullanılır. Ayrıca elektriksel akım zaiyatını önleyen bir elementtir.
         Silisyum miktarı fazla olan filmaşinler çok küçük çaplara indirilmeleri zordur. Çünkü silisyum, malzeme tel haline getirilirken teli sertleştirir ve kopmalara neden olur. Filmaşinlerde bu yüzden düşük silisyum tercih edeler.

Fosfor (P):
         Fosfor çeliğin akma ve çekme dayanımını arttırır, yüzde uzamayı ve eğme özelliklerini çok fazla kötüleştirir, soğuk kırılganlık yaratır, talaşlı şekillendirme kabiliyetini arttırır. Fosfor çelik içinde üretim işlemlerinden kalan bir elementtir ve istenmeyen özellikleri nedeniyle mümkün mertebe yapıdan uzaklaştırılır.
         Kaliteli ıslah çeliklerinde maksimum fosfor miktarı  %0.045, asal ıslah çeliklerinde ise %0,035 dir.

Kükürt (S):
         Akma ve çekme mukavemetine etkisi yok denecek kadar azdır. Fakat malzemenin yüzde uzamasına ve tokluğuna etkisi çok fazladır. Kükürt malzemenin tokluğunu ve sünekliğini önemli ölçüde azaltır. Ayrıca kaynaklanabilirliği kötü yönde etkiler. Kükürt demirle birleşerek FeS fazını oluşturur. Bu faz düşük ergime sıcaklığına sahip olduğu için haddeleme sıcaklığında ergiyerek sıcak kırılganlığa sebep olur. Bu olumsuz etki kükürdün manganla birleşmesi sağlanarak önlenir.
         Kükürt çelik içinde çeliğin üretiminden kalan bir elementtir ve yukarıda belirtilen istenmeyen özellikleri nedeniyle yapıdan mümkün mertebe uzaklaştırılır. Sadece talaşlı şekillendirilmeye uygun otamat çeliklerinde kükürt miktarı yüksek tutulur.
           Kaliteli ıslah çeliklerinde maksimum kükürt miktarı  %0.045, asal ıslah çeliklerinde ise %0,035 dir.

Krom (Cr):
         Krom paslanmaz çeliklerin temel alaşım elementidir. Krom, korozyon ve oksidasyon direnci sağlar. Sertleşebilme kabiliyetini artırır. Yüksek karbonlu çeliklerde aşınma direncini yükseltir. Krom karbon ile tane sınırlarında biriken Cr23C6 bileşiğini oluşturur. Oluşan bu bileşik paslanmaz çeliklerde tane sınırlarındaki krom miktarını paslanmazlık sınırı olan %12 nin altına çeker. Bu bileşik yüksek sıcaklıklarda karbon yayınımının hızlanması ile kolayca meydana gelir ve kaynaklı paslanmaz çeliklerde, kaynak dikişi yakınlarında kaynak bozulmalarına neden olur.

Nikel (Ni):
         Nikelin darbe tokluğunu ve tavlı çeliklerde dayanımı artırır. Nikel östenitik paslanmaz çeliklerin kromdan sonra ikinci en önemli alaşım elementidir. Östenitik paslanmaz çeliklerde ki nikel miktarı %7-20 arasındadır. Nikel östenit kararlaştırıcı bir elementtir ve östenitik paslanmaz çeliklerin, adından da anlaşılacağı gibi oda sıcaklığında bile kafes yapısı KYM dir. KYM kafes yapısı östenitik paslanmaz çeliklere yüksek şekillendirilebilme özelliği kazandırır.

Molibden (Mo):
         Tane büyümesini önler, sertleşebilme kabiliyetini artırır. Meneviş gevrekliğini giderir. Meneviş sıcaklığından yavaş soğumalarda bazı alaşımların tane sınırlarında  karbür çökelmesi meydana gelir, bu da kırılganlığa neden olur. Molibden bu olumsuz etkiyi ortadan kaldırır. Ayrıca molibden çeliklerin sürünme dayancına ve aşınma direncini yükseltir. Alaşımlı takım çeliklerinde önemli bir alaşım elementidir.
         Paslanmaz çeliklerde özellikle oyuklanma korozyonunu engellediği için korozyon direncini önemli ölçüde artırır.
         Bazı mikro alaşımlı çeliklerde nitrür veya karbonitrür oluşturan alaşım elementi olarak molibden kullanılır.

Kobalt (Co):
         Alaşımlı takım çeliklerinde kullanılan bir alaşım elementidir. Takım çeliklerinin sıcakta sertliğini muhafaza etmesi için kullanılır.

Tungsten (W):
         Aşınma direncini artıran, sıcakta sertliğin muhafazasını sağlayan bir alaşım elementidir. Özellikle hız çeliklerinde olmak üzere alaşımlı takım çeliklerinde yaygın olarak kullanılan bir alaşım elementidir.

Vanadyum (V):
         Tane küçültme etkisi yaparak çeliklerin akma ve çekme dayanımlarını oldukça artırır. Ayrıca sertleşebilme kabiliyetini artırır, menevişleme ve ikinci sertleşmede olumlu etkileri vardır. Alaşımlı takım çeliklerinde kullanım yeri olan bir alaşım elementidir.
          Vanadyum, tane küçültücü ve karbür yapıcı etkisi ile,mikro alaşımlı çeliklerde niyobyum ve titanyum ile birlikte kullanılan bir mikro alaşım elementidir. Mikro alaşımlı çeliklerde alaşım elementleri toplamı %0,25 i geçmez. Bu elementler tek, ikili ve üçlü kompozisyonlar halinde mikro yapı içerisinde oluşturdukları karbonitrür çökeltileri ile tane boyutunu inceltmelerinin yanı sıra çökelti sertleşmesi mekanizmasıyla dayanımı artırırlar.


Titanyum (Ti):
         Vanadyum gibi tane küçültücü etkisi vardır. Ancak bu etkisi vanadyumun etkisinden daha yüksektir. Mikro alaşımlı çeliklerde mikro alaşım elementi olarak kullanılır. Ayrıca paslanmaz çeliklerde krom karbürün olumsuz etkisini giderebilmek için karbür oluşturucu alaşım elementi olarak kullanılır.

 Niyobyum (Nb):
         Mikro alaşımlı çeliklerde tane küçültme etkisi en yüksek olan mikro alaşım elementidir. Paslanmaz çeliklerde titanyumun yaptığı etkiye yapar ve titanyumla birlikte veya tek başına kullanılır.

Alüminyum (Al):
         Oksijen gidermek için kullanılır. Akma dayanımını ve darbe tokluğunu arttırıcı etki gösterir. Yüksek alüminyum miktarı sürekli dökümlerde nozul tıkanmalarına sebep olur.Alüminyumun bu olumsuz etkisini iyileştirmek için alaşımlamadan sonra CaSİ (tel veya toz halinde) potaya eklenerek alüminyum tanelerinin küçültülmesi sağlanır.
         Ayrıca alüminyumun tane küçültücü etkisi vardır, nitrasyon çeliklerinin temel alaşım elementidir. Bazı mikro alaşımlı çeliklerde de nitrür ve karbonitrür oluşturan mikro alaşım elementi olarak da  kullanılır.

Kalay (Sn):
         Akma ve çekme dayanımlarını pek etkilemez, fakat sıcak haddelemelerde sorunlar yaratır. Kalay düşük ergime sıcaklığına sahip bileşikler yaparak haddeleme sırasında kopmalara neden olur.

Bakır (Cu):
         Akma ve çekme dayanımını arttırır, yüzde uzamayı ve şekillenebilirliği azaltır. Soğuk çekilebilirliği kötü yönde etkiler. Bu yüzden filmşinlerde ki bakır oranın olabildiğince düşük olması istenir. Korozyon dinencini yükselten etki gösterir.

Kurşun (Pb):
         Haddelenebilirliği azaltır. Haddeleme esnasında kopmalara neden olur, yüzey kalitesini olumsuz yönde etkiler. Sürekli dökümlerde sorunlara sebebiyet verir. Kurşun çeliklerin talaşlı şekillendirme kabiliyetine artırır, bu yüzden otomat çeliklerinde alaşım elementi olarak kullanılır.

Azot (N):
         İstenmeyen bir elementtir. Azot kırılganlığına neden olur, eğme özelliklerini çok kötüleştirir.

Hidrojen (H):
         Hidrojen gevrekliğine neden olur. Azottan daha tehlikelidir. Malzemenin elastikiyetini azaltır.

13 Ağustos 2011

TSE Personel Alım İlanı 2011

Türk Standardları Enstitüsünden:
PERSONEL ALIM İLANI
Enstitümüze, merkez ve taşra birimlerinde istihdam edilmek üzere, aşağıda öğrenim durumu ile kadro unvan ve sayıları belirtilen 78’i lisans, 53’ü önlisans ve 12’si ortaöğretim mezunu olmak üzere toplam 143 adet kadrolu personel alınacaktır.




ÖĞRENİM DURUMU KADRO UNVANI ALINACAK PERSONEL SAYISI GÖREV YERİ
Gıda Mühendisliği Bölümü mezunu Mühendis 5 Kocaeli (2)
Ankara (3)
Makine Mühendisliği Bölümü mezunu Mühendis 24 Ankara (8)
İstanbul (8)
Kocaeli (3)
İzmir (1)
Diyarbakır (1)
Konya (1)
Malatya (1)
Bursa (1)
Kimya, Kimya Mühendisliği Bölümü mezunu Mühendis 12 İstanbul (3)
Ankara (3)
Kocaeli (1)
Kayseri (1)
Denizli (2)
Konya (1)
Eskişehir (1)
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu Mühendis 2 Ankara (1)
Kocaeli (1)
Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü mezunu Mühendis 14 İstanbul (5)
Mersin (1)
Ankara (4)
Kocaeli (3)
Tekirdağ (1)
Metalurji Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği  Bölümü mezunu Mühendis 3 Kocaeli (2)
Ankara (1)
İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu Mühendis 8 İzmir (2)
İstanbul (1)
Kocaeli (2)
Çorum (1)
Manisa (1)
Eskişehir (1)
Tekstil Mühendisliği Bölümü mezunu Mühendis 1 Denizli
Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu Mühendis 1 Kocaeli
Bahçe Bitkileri Lisans Programı mezunu Mühendis 1 Ankara
Fizik Mühendisliği Bölümü mezunu Mühendis 1 Kocaeli
Veteriner Fakültesi mezunu Veteriner Hekim 1 Ankara
Mekatronik Mühendisliği Bölümü mezunu Mühendis 3 Kocaeli (2)
İstanbul (1)
Moleküler Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik lisans programı mezunu Moleküler Biyolog 1 Ankara
Hukuk Fakültesi mezunu Avukat 1 Ankara
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi önlisans programı mezunu Tekniker 2 Ankara
Elektrik önlisans programı mezunu Tekniker 6 Kocaeli (1)
İstanbul (2)
Ankara (2)
Mersin (1)
Elektronik önlisans programı mezunu Tekniker 1 Ankara
Makine, Metal İşleri, Metalurji önlisans programı mezunu Tekniker 4 Ankara (2)
Kocaeli (2)
Bilgisayar önlisans programı mezunu Tekniker 1 Kocaeli
Mekatronik önlisans programı mezunu Tekniker 1 Kocaeli
Endüstriyel Elektronik önlisans programı mezunu Tekniker 1 Ankara
İnşaat önlisans programı mezunu Tekniker 5 Kayseri (1)
İstanbul (2)
Ankara (1)
Tekirdağ (1)
Lastik, Lastik Endüstrisi,  Lastik Teknolojisi, Lastik-Plastik, Plastik Teknolojisi, Lastik ve Plastik Teknolojisi önlisans programı mezunu Tekniker 1 Kocaeli
Ağaç İşleri veya Mobilya ve Dekorasyon önlisans programı mezunu Tekniker 1 Kocaeli
Yalıtım Teknolojisi önlisans programı mezunu Tekniker 1 Kocaeli
Kağıt Teknolojisi önlisans programı mezunu Tekniker 1 İzmir
Adalet önlisans programı veya Adalet Meslek Yüksekokulu mezunu Memur 3 Ankara (1)
Gebze (1)
İzmir (1)
Büro Yönetimi, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Sekreterlik, Ofis Teknolojileri ve Yönetimi, Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı  önlisans programı mezunu Memur 16 Ankara (8)
İstanbul (3)
Tekirdağ (1)
Diyarbakır (1)
Kocaeli (3)
Turizm Otel Yöneticiliği, Turizm Konaklama ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otel Yöneticiliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Otel Yöneticiliği, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Turizm ve Otelcilik, Turizm-Otelcilik, Ağırlama Hizmetleri önlisans programı mezunu Memur 1 Kocaeli
Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri,  Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Bilgisayar Teknolojileri ve Yönetimi, Bilgisayar Teknolojisi, Bilgisayar Donanımı, Bilgisayar Teknolojileri ve Bilişim Sistemleri önlisans programı mezunu Veri Giriş Operatörü 7 İstanbul (4)
Ankara (1)
Konya (1)
Trabzon (1)
Bilgi Yönetimi, Bilgi Yönetimi (İnternet) önlisans programı mezunu Memur 1 Ankara
Ortaöğretim kurumlarının herhangi bir alanından mezun olmak. Memur 12 İstanbul (4)
Ankara (4)
Kocaeli (2)
Kayseri (1)
Manisa (1)

1 – SINAVA GİRİŞ ŞARTLARI
Sınava girebilmek için aşağıda yer alan şartları taşımak gerekir.
1) Türk vatandaşı olmak,
2) Giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının ilk günü itibarıyla 30 yaşını doldurmamış olmak (01/01/1981 ve sonraki tarihlerde doğmuş olmak),
3) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
4) Erkek adaylar için askerliğini yapmış veya erteletmiş olmak ya da askerlikle ilişkisi bulunmamak,
5) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak,
6) Görevini devamlı olarak yapmaya engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özrü bulunmamak,
7) Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 10-11 Temmuz 2010 ve 28 Kasım 2010 tarihlerinde yapılmış olan Kamu Personel Seçme Sınavlarından (2010-KPSS Lisans ve 2010 KPSS Ortaöğretim/Önlisans) birine girmiş ve bu sınavlardan lisans mezunları için KPSSP3, önlisans mezunları için KPSSP93, ortaöğretim mezunları için KPSSP94 puan türünden en az 60 puan almış olmak ve kontenjanlara ve puan türlerine göre en yüksek puandan başlanarak yapılacak sıralama neticesinde alınacak personel sayısının 4 katı aday arasına girmek (sonuncu aday ile aynı puana sahip olanlar da giriş sınavına çağrılacaktır.),
8) Lisans mezunları için; ÖSYM tarafından 10-11 Temmuz 2010 tarihlerinde yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)’nın yabancı dil bölümünden (İngilizce, Almanca ve Fransızca) en az 42 (% 70) soruya doğru cevap vermiş veya Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS 2009, 2010 ve 2011 yıllarındaki sınavlar) en az (C) düzeyinde puan almış olmak veya geçerlilik süresi dolmamış olmak kaydıyla TOEFL IBT Sınavından 65 ve üzeri, TOEFL PBT Sınavından 470 ve üzeri puan almış olmak,
9) Yükseköğretim Kurulunca tabloda yer alan bölüm mezunları ile eşdeğer haklara sahip olduğuna karar verilen yurt içindeki yüksek öğretim kurumları ile denklik belgesi verilen yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar da diğer koşulları taşımaları ve başvuru esnasında gerekli belgeleri ibraz etmeleri kaydıyla müracaat edebileceklerdir.
10) Adaylar, başvuruda bulundukları kadrolar için, tabloda yer alan görev yerlerinde çalışmayı kabul ve taahhüt etmiş sayılır.
2 – BAŞVURU ŞEKLİ VE YERİ
Adaylar başvurularını 17-26 Ağustos 2011 tarihleri arasında “İş Talep Formu”nu doldurmak suretiyle http://www.tse.org.tr internet adresinden elektronik ortamda veya Türk Standardları Enstitüsü İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığına (Necatibey Caddesi No: 112  06100 Bakanlıklar/Ankara) şahsen yapacaklardır. Başvurular 26 Ağustos 2011 Cuma günü mesai bitimine (saat 17:30) kadar yapılabilecektir. Posta ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
Başvuru formuna yüklenilecek vesikalık fotoğraf son 6 ay içinde çekilmiş ve adayı kolaylıkla tanıtabilecek nitelikte olacaktır. Başvuru koşullarını taşımadığı halde başvuruda bulunan adayların müracaatları kabul edilmeyecektir.
Görev yerleri bilgi amaçlı konulmuş olup, adaylar başvurularında kadro unvanlarını dikkate alacaklardır.
3 – SINAVA GİRİŞ
Giriş Sınavına katılmaya hak kazandığı tespit edilen adaylar ve bunların yarısı kadar yedek adayın listesi ile sınavın tarihi ve yeri http://www.tse.org.tr adresinde ilan edilecektir. Adaylara ayrıca bir tebligat yapılmayacaktır. Asil durumdaki adaylar; giriş sınavına katılabilmek için aşağıdaki belgeleri Enstitünün internet sitesinde ilan edilecek tarihler arasında mesai saatleri içerisinde Türk Standardları Enstitüsü İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığına elden teslim edeceklerdir. Sınava katılamayacak müracaat sahiplerine herhangi bir bildirimde bulunulmayacaktır.
1) Vesikalık fotoğraf (2 adet).
2) KPSS sonuç belgesinin aslı veya aslı görülmek üzere Kurumca onaylanacak örneği.
3) Yüksek öğrenim diplomasının veya çıkış belgesinin aslı veya aslı görülmek üzere Kurumca onaylanacak örneği (Yabancı okul mezunları için denklik belgesi).
4) Adayın çıktısını alarak imzalayacağı İş Talep Formu.
5) Adayın kendi el yazısı ile yazılmış; anne ve babasının adları ile meslek ve işleri, ilk, orta ve yüksek öğrenimini yaptığı okullar, yüksek öğrenimden sonra ne gibi işler yaptığı ve kendi hakkında bilgi verebilecek iki kişinin isimleri ile T.C. kimlik numarasının, iş ve ikametgâh adreslerinin de belirtildiği ve sabıka kaydının olup olmadığının beyan edildiği özgeçmişi (form http://www.tse.org.tr adresinden temin edilebilecektir).
6) KPDS veya TOEFL sonuç belgesinin aslı veya onaylı örneği.
7) Erkek adayların askerlikle ilişiği olmadığına dair yazılı beyanı.
8) Görevini devamlı olarak yapmaya engel bir durumu bulunmadığına dair yazılı beyanı.
Belgelerin aslı ibraz edilmek kaydıyla, fotokopileri İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığınca tasdik edilebilecektir. Eksik bilgi ve belge ile başvuru yapanlar ile şartları uymadığı halde başvuruda bulunanların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır. Başvuruları değerlendirmeye alınmayanların yerine 9 Eylül 2011 tarihinde Enstitünün web-sitesinde yedek adaylar ilan edilecek olup, bu adayların 16 Eylül 2011 Cuma günü mesai saati bitimine kadar yukarıda sayılan belgelerle birlikte TSE İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığına başvuruda bulunması gerekmektedir.
Başvurusu kabul edilen adaylar için ayrıca sınav giriş belgesi düzenlenmeyecektir.
4 – SINAV ŞEKLİ, KONULARI VE DEĞERLENDİRME
Giriş sınavı sözlü sınav şeklinde yapılacaktır.
Giriş sınavında; adayların mezun olduğu bölüm ile birlikte Türk Standardları Enstitüsünün ana faaliyet alanlarıyla ilgili konular, mesleki bilgi ve becerileri, genel yetenek ve genel kültür düzeyleri, muhakeme, kavrayış, ifade ve temsil kabiliyeti ile davranış ve tepkilerinin Enstitüye uygunluğu değerlendirilecektir.
Giriş sınavında başarılı sayılabilmek için, sınav komisyonu üyelerinin her birinden 100 tam puan üzerinden en az 60 puan almak kaydıyla, ortalamanın en az 70 puan olması gerekir.
Sınavda başarılı olanların sayısı; ilan edilen kadro sayısından fazla ise, en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sıralama yapılarak belirtilen kadro sayısı kadar aday, giriş sınavını kazanmış kabul edilecektir. Giriş sınavında 70 ve üzerinde puan almış olmak, bu sıralamaya giremeyen adaylar için müktesep hak teşkil etmeyecektir.
Sınavda başarılı olanların sayısı ilan edilen kadro sayısından az ise sadece başarılı olanlar sınavı kazanmış kabul edilecektir.
5 – SINAV YERİ
Sınav, Enstitünün Necatibey Cad. No: 112 06100-Bakanlıklar/Ankara adresinde yapılacaktır. Sınava girmeye hak kazanan adaylar, Enstitünün web-sitesinde her bir aday için belirtilen tarih ve saatte yukarıda belirtilen adreste nüfus cüzdanı veya sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve onaylı bir kimlik belgesiyle hazır bulunacaklardır.
6 – SINAVI KAZANANLARIN İLANI VE ATANMASI
Sınavı asıl ve yedek olarak kazananlar Enstitünün http://www.tse.org.tr web-sitesinde ve merkez binada herkesin görebileceği bir yere asılmak suretiyle ilan edilecektir. Sınavda başarılı olanların Enstitüce kendilerine bildirilen süre içinde İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığına başvurmaları gerekmektedir. Kazanan adayların, kendilerine bildirilen tarihe kadar istenen belgelerle birlikte müracaat etmeleri halinde atamaları yapılır.
Sınavı kazanan asıl aday sayısı kadar yedek aday listesi belirlenir. Sınavı asıl olarak kazanmış adaylardan; bildirilen tarihe kadar müracaatta bulunmayanların, atamadan sarfınazar edenlerin, aranan şartlardan herhangi birini taşımadığının anlaşılması üzerine ataması yapılmayanların ve ataması yapıldığı halde başlamayanların yerine, yedek aday listesinden, sınav sonuçlarının ilanından itibaren dört ay içerisinde başarı sırasına göre atama yapılabilir.
Başvuru ve işlemler sırasında gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin sınavları geçersiz sayılarak atamaları yapılmaz, atamaları yapılmış olsa dahi iptal edilir ve haklarında Türk Ceza Kanunu hükümleri uyarınca işlem yapılmak üzere, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.
7 – SINAV SONUÇLARINA İTİRAZ
Sınav sonuçlarına itirazlar, sonuçların Enstitünün internet adresinde yayımlanmasından itibaren en geç yedi gün içerisinde bir dilekçe ile Enstitüye yapılır. İtirazlar Sınav Komisyonu tarafından on iş günü içerisinde karara bağlanarak başvuru sahibine cevap verilir.
Kamuoyuna duyurulur.

5 Ağustos 2011

Yeni Adaylar İçin...

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Nedir?


Günlük yaşantımızda kullandığımız hemen herşey, malzemelerden oluşur. Bu malzemeler, doğal olarak oluşmuş ya da yapay olarak elde edilmiş olabilir. Metalürji ve Malzeme Mühendisliği'nin çalışma konusunu da bu malzemelerin tümü oluşturur.

Günlük yaşamın doğal parçası haline gelmiş gereçlerden yarı-iletken yongalara, ulaşım ve iletişim sektöründeki kullanımlarından protez ve yapay organ gibi tıbbi uygulamalara, zırh plakaları veya süper alaşımlar gibi savunma sanayi ağırlıklı ileri teknoloji uygulamalarına kadar her alanda değişik malzemeler, taşıdıkları özelliklerle uyumlu kullanım alanları bulur. Metalürji ve Malzeme Mühendisliği’nin uygulamaları da bu geniş yelpazede kullanılan metal, seramik, cam,  polimer ve bunların kompozit yapılarından oluşan her türlü malzemenin tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, ve özelliklerinin karakterizasyonunu kapsar. Metalürji ve Malzeme Mühendisliği, bilişim teknolojileri ve genetik-moleküler biyoloji ile birlikte 21. yüzyılı şekillendirecek mesleklerden biridir.   

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği uygarlık tarihinin en eski mühendislik dalı olarak da bilinen Metalurjiden doğmuştur. İlkel çağlarda, doğada saf halde bulunan metallerin ısı yardımıyla dövülerek veya ergitilerek şekillendirilmesiyle başlayan metalürji, demir-çelik sektörünün gelişimiyle sanayi devrimine soluk vermiş, cam ve seramiklerin endüstriyel çapta üretimi ve 20. yüzyılda polimer esaslı malzemelerin, yarıiletken malzemelerin ve biyomalzemelerin geliştirilmesiyle metal dışı malzemeleri de kapsayan, disiplinler arası bir karaktere sahip, malzeme bilimine dönüşmüştür. Bugün ulaşılan nokta; başta optik, manyetik, elektronik, tıp, biyoloji olmak üzere çeşitli bilim dallarında kullanılan malzemelerin ve buna bağlı teknolojilerin nano boyutlara inmesidir.


Üniversitelerimiz

Afyon Kocatepe Üniversitesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü
Anadolu Üniversitesi, Malzeme Bilimi Ve Mühendisliği Bölümü
Atılım Üniversitesi, Malzeme Mühendisliği Bölümü
Celal Bayar Üniversitesi, Metalurji Mühendisliği Bölümü 
Cumhuriyet Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Dokuz Eylül Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Dumlupınar Üniversitesi, Seramik Mühendisliği Bölümü
Erciyes Üniversitesi, Malzeme Bilimi ve Müh. Bölümü 
Fırat Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
GYTE Malzeme Bilimi Ve Mühendisliği Bölümü
İstanbul Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Müh. Bölümü
İTÜ, Metalurji ve Malzeme Müh. Bölümü
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Kocaeli Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Marmara Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Mersin Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
ODTÜ, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Osmangazi Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Sakarya Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Sabancı Üniversitesi, Malzeme Bilimi Ve Mühendisliği Bölümü
Yıldız Teknik Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

31 Temmuz 2011

ABBAS GÜÇLÜ'NÜN YGS YORUMU

Üniversiteye girmek gençlerimizin en büyük hayaliydi. Hâlâ da öyle gözüküyor. Ama madalyonun arka yüzünde tam bir felaket senaryosu var.
İsterseniz gelin en son söyleyeceklerimizi, ilk önce söyleyip, sonra da nasıl bu noktaya geldik ona bir göz atalım.
Bu yıl YGS'ye yani Yüksek Öğretim Giriş Sınavı'na bir milyon 700 bini aday başvurdu. Bunlardan 200 bini 100 üzerinden 15 puanlık barajı aşamadı ve elendi. Barajı aşanların 400 bini ise bu ve gelecek hafta sonu gerçekleşecek LYS'ye yani Lisans Yerleştirme Sınavı'na başvurmadı. Çünkü iyi bir yeri kazanacağına inanmadı...
Her ile bir üniversite açtık. Büyük kentlerdeki üniversite sayısı ise 10'larla ifade ediliyor. Sadece İstanbul'da 50 civarında üniversite var.
Kontenjanlar, altyapı yeterli mi, yetersiz mi, yeterince öğretim kadrosu var mı yok mu, mezunlar iş bulabilir mi, bulamaz mı diye hiç sorgulanmadan YÖK tarafından şişirildikçe şişirildi. Ve şu anda gelinen nokta, LYS'ye giren her iki kişiden birisi isterse rahatlıkla üniversiteye girebilecek.
Ama şimdi sıkı durun!
Bu yıl en az 130 bin kontenjan boş kalacak.
Evet, evet yanlış okumadınız. Bir milyon 700 bin adayın yarıştığı, dershanelere bu amaçla 10 Milyar doların aktarıldığı, hemen her ay neredeyse en az iki üç yeni üniversitenin açıldığı ülkemizde 130 bin kontenjan boş kalacak!
Bu bir tahmin değil, öngörü. Ve göreceksiniz gerçekleşecek.
Neden?
Çünkü, aklın ve bilimin olması gereken üniversiteler, aklın ve bilimin hiç uğramadığı kurumlar tarafından kuruluyor, yönetiliyor ve mezun veriyor!..
Üniversite enflasyonu!
Türkiye'de bir üniversite enflasyonu var mı, yok mu? Hâlâ yeni üniversiteler kurulmalı mı? Kurulacaksa bu yeni üniversiteler yine büyük kentlere ve hiç donanımı olmayan kentlere kurulmaya devam etmeli mi?..
Bu konuda cevabı aranan o kadar çok soru var ki, ama nedense hiçbiri ne siyasetin gündemine giriyor ne de üniversitelerin kendi gündemlerine.
TÜSİAD benzeri sivil toplum örgütleri eskiden üniversiteler konusuna kafa yorardı. Görünen o ki, artık onlar da ilgilenmiyor. Peki, ne olacak üniversitelerimizin bu hali?
- Akademik kavramların içi boşaltılmaya devam mı edecek?
- Her kente, her ilçeye fabrika yerine üniversite, fakülte ya da yüksek okul açılmaktan vazgeçilmeyecek mi?
- Her iki üniversite mezunu işsizken, kontenjanlar hâlâ artırılacak mı?
- İhtiyaç duyulan alanlara değil de, istihdam fazlası alanlara yönelik yeni fakülteler açılmasına ne zaman son verilecek?
- Bilim üreten araştırma üniversiteleri ile meslek adamı yetiştirenler ne zaman farklı statülere sahip olacak?
- Üniversiteye geçiş, umut tacirliği yapmanın ötesine nasıl ve ne zaman geçecek?
- YÖK yasası ne zaman değişecek?
Üniversiteli işsizler
Üniversiteli işsiz sorunu kısa sürede çözemezsek önümüzdeki yıllarda üniversiteye olan talep kesinlikle çok daha azalacaktır.
Bu da gençlerimizi hedefsiz bırakmak anlamına gelir ki işte asıl sorun o zaman başlar.
Milyonlarca gencin, tek hedefi vardı o da üniversite. Bu yüzden yıllarını genelde hiç bu yola sapmadan bu amaç için harcadı. Yemedi, içmedi, eğlenmedi, farklı yönlere sapmadı, boş vermedi, çünkü üniversiteye girmek istiyordu.
Olmadı bir daha sınava girdi. Olmadı bir daha. Ama bu hayalinden hiç vazgeçmedi.
İşte şimdi onlara şu mesajı veriyoruz:
Boş ver üniversiteyi, git kafana göre takıl!
İşte bu çok tehlikeli bir süreç ve nasıl vereceği hiç belli olmayan enteresan ötesi bir durum.
Eğer gençlerimizin üniversite hayallerini yok edersek, en az beş milyon genci sokağa itmiş oluruz ki, bu da telafisi olmayan sonuçlar doğurur ve onları tekrar bu noktaya getirmek çok zaman alır.
Daha çok üniversite ama!..
Yükseköğretimde oklulaşma oranlarına bakıldığında, daha kat etmemiz gereken çok yol var. Bu yüzden de yeni üniversitelere hoşgörü ile bakılıyor. Ama işsiz üniversiteli sayısı öylesine boyutlara ulaştı ki, ille de üniversite diyenler bile üç defa düşünmek zorunda kaldı.
Evet, bir miktar daha üniversite açılabilir. Ama 160'a yaklaşan bu sayı, kesinlikle ve kesinlikle hiçbir koşulda 200'ü aşmamalıdır. Yoksa pek çoğu ileride kapısına kilit vurmak zorunda kalabilir.
Özetin özeti: İnsan gücü planlamasını kim yapacaksa artık yapsın! Hiç olmazsa bu konuda önümüzü görelim...
Abbas Güçlü/Milliyet

7 Temmuz 2011

İÇDAŞ, METAL YORGUNLUĞU TESTİNİ YAPTI


 
İÇDAŞ, Metal yorgunluğu testini yaptı, TSE'nin ilk belgesini aldı.

Demir çelik sektöründe bu yıl, inşaat demiri standardının TS 708, Nisan 2010 revizyonunda yer alan metal yorgunluğu testini Türkiye'de ilk kez İÇDAŞ gerçekleştirdi. Bu alanda AB standartlarını yakalayabilmek için 250 bin Euro yatırım yapan İÇDAŞ, Türkiye'de ilk kez TSE'nin TS 708/2010 standart belgesini alan firma oldu. Türk Standartları Enstitüsü (TSE), demir-çelik sektöründe faaliyette bulunan firmaların ürettikleri inşaat demirini, 2011 yılı Eylül ayına kadar, TS 708 standardının son versiyonuna uymaya çağırırken, bu alanda Türkiye'de ilk girişimi İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım AŞ yaptı. İÇDAŞ'tan yapılan açıklamaya göre AB'de uygulanan ve çelik ürünlerinin metal yorgunluğu testini hedefleyen yeni TS 708/2010 standardı belgesini Türkiye'de alan ilk firma İÇDAŞ oldu. İÇDAŞ, hem AB standartlarını yakalamak, hem de, TS belgesini almak için 250 bin euro cihaz yatırımı yaptı ve çalışanlarını teknik eğitimden geçirdi. Ürettiği S 220 (düz), S 420(sismik), B 420B, B 420C (sismik), B 500B ve B 500C (sismik) kaliteler ile tanımlanan çelik ürünlerinde metal yorgunluğu testlerini yaparak, TS 708/2010 standart belgesi aldı.
Demir-çelik ürünlerinin metal yorgunluğuna karşı dayanımı 2 milyon devirle Yorulma (Fatigue) testi uygulanarak tespit edilirken, büyük kapasitelerle çalışan tesislerde ve bağımsız laboratuarlarda bu cihazın olmadığı bir dönemde İÇDAŞ bunu sağladı.
TİM verilerine göre 2010 yılında dış satışlarını bir önceki döneme oranla yüzde 40 artırarak bir milyar 193 milyon dolara çıkaran İÇDAŞ, ihracatta da en büyük firmalar arasında 8. sırada yer almıştı. İÇDAŞ'ın TSE'nin yeni TS 708/2010 standart belgesi ile rakiplerine karşı avantaj yakalayarak yurtiçi satış ve ihracatını artıracağı öngörülüyor.

İçdaş, Çelik Suyuyla Balık Yetiştirdi, Avrupa'ya İhraç Etti

İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A. Ş. , demir çelik ihracatının yanına balık ihracatını da ekledi. Çanakkale Biga'daki tesislerinde ürettiği çeliği soğutmak için kullandığı suyu havuzlarda toplayıp çupra ve levrek yetiştiren İÇDAŞ, bu yıl elde ettiği 8 tonluk hasadın yarısını Avrupa ülkelerine ihraç etti.

İÇDAŞ'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Demir çelik üreticisi İÇDAŞ Çelik Enerji Çanakkale Biga'daki tesislerinde kurduğu havuzlarda üretimine başladığı çupra ve levrek balık hasadını gerçekleştirdi. Demir çelik tesislerinde çevreye zarar verilmeden üretim yapılabileceğinin örneğini sergileyen İÇDAŞ, 8 ton, toplam 60 bin adet çupra ve levrek bağlının yarısını İzmir'deki ihracatçı bir firma aracılığıyla aralarında Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda ve Rusya'nın da bulunduğu birçok ülkeye ihraç etti.

-İÇDAŞ'IN ÇEVREYE ZARAR VERMEDİĞİ TESCİLLENDİ-

Biga'daki tesislerinde çevreye zarar vermeden demir çelik üretimi gerçekleştiren İÇDAŞ, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan Türkiye'nin en büyük ihracatçı firmaları listesinde bir milyar 193 milyon dolarlık dış satışı ile 8 sırada yer alırken, bu ihracatına demir çelik mamulleri dışında deniz ürünlerini de ekledi. Yer altı doğal kaynak sularını tüketmemek için denizden tatlı su elde eden İÇDAŞ, üretilen çeliğin soğutulmasında kullandığı bu suda ayrıca geçen yıl balık üretimine geçmişti. Çevreye zarar vermeden sanayi üretimi yapılabileceğinin örneğini veren ve Türkiye'de bu alanda tek olan İÇDAŞ, 2'inci kez balık hasadı gerçekleştirerek bunları iç pazar ile yurt dışında satışa sundu.

Veterinerlerin denetiminde üretimi gerçekleşen toplamı 8 ton olan 60 bin adet çupra ve levrek balığını tamamen hijyenik bir ortamda buzlayıp şoklayarak 10 kiloluk poliüretan ambalajlarla iç ve dış pazara sunan İÇDAŞ, gelecek dönem için de 60 bin adet yavru balığı yetiştirebilmek için havuzlarına bıraktı.

-DEMİR ÇELİK TESİSİNDE BALIK ÜRETİMİ İLK-

İÇDAŞ Yardımcı İşletmeler Müdürü Tuncay Tavus, 4 adet havuzda üretim yaptıklarını hatırlatarak, "İÇDAŞ balık çiftliği tesislerinde şoklama, fileto, vakumlama gibi yardımcı üniteler de bulunmakta. Çiftliğimizde yetişen çupralar kalite ve lezzet olarak mükemmel durumda. Gerek yakın çevreden, gerekse dışarıdan yoğun talep vardı. İÇDAŞ çupralarının 30 bin kadarı bu yıl ihraç olarak Avrupa sofralarına gidecek. Dört havuzumuzun ikisini, yani 4 tonunu ihracat için hasat ettik. Diğer ikisinin hasadı da yurtiçinde tüketime sunacağız. Demir-çelik tesislerinde balık çiftliği Türkiye'de bir ilk. Çiftliğimizde yetişen balıkların kalitesini biz biliyorduk. İhraç edilmesi bu kaliteyi ayrıca tescil etti" dedi. - Çanakkale


(Ankara Haber Ajansı) [2818777]

6 Temmuz 2011

Çelikten Daha Sağlam



Kanada'nın Alberta eyaletinde çelikten daha sağlam kağıt üretildi.





Eyalet hükümeti ile federal hükümetin ortaklaşa yürüttükleri 'Alberta Buluşlar Sistemi' kapsamında bir süredir devam eden çalışmalarda 'Nanocrystalline cellulose' (NCC) isimli bir madde elde edildi.

Alberta Teknoloji Bakanı Greg Weadick, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Ağaç ve saman hamurundan elde ettiğimiz madde, çelikten daha sağlam ve dayanıklı. Pilot tesislerde şimdilik haftada 100 kilogram üretilecek olan NCC, çevreye zararsız, hafif, sağlam ve kullanım alanı oldukça geniş. Kırılan kemiklerin yeniden ve daha sağlam yapılmasından tutun, akla gelebilecek her alanda kullanılabilecek özellikte" dedi.

Katı, sıvı ya da jel halinde üretilebilen NCC için 5,5 milyon Kanada Doları (9,3 milyon TL) yatırım yapıldığını kaydeden Alberta Teknoloji Bakanı Greg Weadick, "NCC, her alandaki üretim ve hizmette alışkanlıkları değiştirecek ve çığır açacak bir malzeme" diye konuştu. Bakan Weadick üretimin, gelecek ticari taleplere göre şekillendirileceğini sözlerine ekledi.

A.A.

Alüminyum Folyo Üretimi

27 Haziran 2011

ASM Handbooks(21 Cilt)

Metalürji ve Malzeme Mühendisinin Kutsal Bilgi Kaynağı



(linkleri indirmeye başlamadan önce sayfanın altındaki cilt içeriklerini incelemenizi öneririm)

ASM Handbook, V1
http://mihd.net/epqb2x

ASM Handbook, V2
http://mihd.net/s4tf2l

ASM Handbook, V3
http://mihd.net/gtebjm

ASM Handbook, V4
http://mihd.net/3clxoh

ASM Handbook, V5
http://mihd.net/5rlp6a

ASM Handbook, V6
http://mihd.net/htf2cz

ASM Handbook, V7
http://mihd.net/c5wdut

ASM Handbook, V8
http://mihd.net/s2hvml

ASM Handbook, V9
http://mihd.net/p60lz8
http://mihd.net/k8u9t6
http://mihd.net/0s1bp7

ASM Handbook, V10
http://mihd.net/i1mz5k

ASM Handbook, V11
http://mihd.net/pqmbod
http://mihd.net/nxgy8c

ASM Handbook, V12
http://mihd.net/r1qc9g

ASM Handbook, V13 & 13A
http://mihd.net/8zraet
http://mihd.net/4qjx1h

ASM Handbook, V14
http://mihd.net/p5ovcu

ASM Handbook, V15
http://mihd.net/yn9up8

ASM Handbook, V16
http://mihd.net/kx0f39
http://mihd.net/a94onq

ASM Handbook, V17
http://mihd.net/lav9xo

ASM Handbook, V18
http://mihd.net/k5oejc

ASM Handbook, V19
http://mihd.net/bzv6mh

ASM Handbook, V20
http://mihd.net/0nhvga

ASM Handbook Vol.21
http://mihd.net/4ivdlt



içerik
asm handbook volume 01: properties and selection: irons, steels, and high-performance alloys

asm handbook volume 02: properties and selection: nonferrous alloys and special-purpose materials

asm handbook volume 03: alloy phase diagrams

asm handbook volume 04: heat treating

asm handbook volume 05: surface engineering

asm handbook volume 06: welding, brazing, and soldering

asm handbook volume 07: powder metal technologies and applications

asm handbook volume 08: mechanical testing & evaluation

asm handbook volume 09: metallography and microstructures

asm handbook volume 10: materials characterization

asm handbook volume 11: failure analysis and prevention

asm handbook volume 12: fractography

asm handbook volume 13: corrosion, (9th edition)

asm handbook volume 13a: corrosion: fundamentals, testing, and protection

asm handbook volume 14: forming and forging

asm handbook volume 15: casting

asm handbook volume 16: machining

asm handbook volume 17: nondestructive evaluation and quality control

asm handbook volume 18: friction, lubrication, and wear technology

asm handbook volume 19: fatigue and fracture

asm handbook volume 20: materials selection and design

asm handbook, volume 21: composites

23 Haziran 2011

Kaleguard Tanıtıldı

Kaleguard, seramiğin kullanıldığı mekanlarda uygulandığında bakteri oluşumunu engelliyor.
Kale Grubu, iç mekanlarda antibakteriyel ve kolay temizlenen, dış cephede ise kendi kendini temizleyebilen çevre dostu yeni ürünü Kaleguard nanokompozit kaplamayı piyasaya sunacak.
Antibakteriyel, fotokatalitik (kendi kendini temizleme), su ve yağ iticilik ile anti-grafiti gibi kolay temizlik sağlayan temel özellikleriyle ön plana çıkan Kaleguard, sektörde bu niteliklerin hepsine sahip tek ürün olma özelliği taşıyor.
Kaleguard, seramiğin kullanıldığı mekânlarda uygulandığında bakteri oluşumunu engelleyerek, yüzeyde oluşan bakterileri de yok ediyor. TÜBİTAK antibakteriyel sertifikasına sahip bu ürün için Kale Grubu, "Food Contact" sertifikasını da alarak, yiyecek-içecek endüstrisinde de kullanılmasını sağlayacak.
Kaleguard, zamanla oluşan is, su lekesi, mantar, küf ve egzoz gazı gibi kirletici maddelerin yüzeylerde tutunmasını engelliyor. Ürün UV ışınlarıyla etkileşime girerek yüzeylerin üzerine gelen kirleri parçalayarak lekelerin giderilmesini sağlıyor. Ayrıca, Kaleguard, baca dumanı, egzoz gazı gibi çevre kirliliğine ve lekeye neden olan unsurları yakarak doğal bileşenler olan karbondioksit ve su olarak geri kazandırıyor.
Her türlü yüzeyde uygulanabilen Kaleguard, ayrıca metro, genel mahal tuvaletleri vb. kamu alanlarında da kullanılabiliyor.
Kaleseramik Pazarlama Müdürü Burak Orhun, ürünün tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, sektörde tüm bu özelliklere sahip tek ürün olan Kaleguard'ı Ar-Ge partneri Innovcoat ile birlikte geliştirdiklerini belirterek, "Kaleguard'ın kullanımını tüm seramik kaplama malzemelerimizde ürünlerimizde öneriyoruz. Bunun yanı sıra Kalesinterflex ve Klinker gibi ürünlerimizi de Kaleguard kaplamalı üretmeyi planlıyoruz" dedi.
Orhun, Kaleguard seramik yüzeyi uygulaması olduğu için bu ürünü bayilerinde satmayı planladıklarını, ilk yıl için Kaleguard'ın 250 bin ile 300 bin metrekarelik alanda uygulanmasını hedeflediklerini kaydetti.
Kalebodur Ürün Yöneticisi Ömer Şair de ürünün yüzeyde oluşan bakterileri 24 saatte yok ettiğini ifade ederek, "Hastane şartnamelerine ürünü sokmayı düşünüyoruz. AVM'lerde mutlaka önereceğiz, gıda sektöründe, restoranlarda çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yerli ürün iç ve dış mekanlarda kullanılabilecek. Uygulama bir ay sonra başlayacak. Talep edildiği takdirde bütün ürünlerimizde bunu opsiyonel olarak sunabiliyoruz" diye konuştu. 
 
haber :yapı haberleri

4 Haziran 2011

Mühendislik Kitapları Arşivi (29 adet)

Bir çok mühendislik dalına ait kitaplara buradan ulaşabilirsiniz. Tüm seriye sadece 8 linkten sahip olabilirsiniz. İşinize kesinlikle yarayacak eserler var içlerinde..

Lang: English | various | PDF and HTML | 450 MB

This is a uniqie collection of various Engineering and Marine Engineering book academic books in use in various univiersity courses around the world, bot at undergraduate as well as post-graduate level. This is a unique collection exclusive for avaxhome and its users.

Materials science and engineering callister 7th edition
Basic Ship Theory Volume 2
Basic ship theory, volume 1 3rd Edition
Basics of Fluid Mechanics (2008)
Doe Fundamentals Handbook - Thermodynamics, Heat Transfer
DOE FUNDAMENTALS HANDBOOK - THERMODYNAMICS
Engineering Mathematics- II (2009)
Engineering Mechanics - Statics, R.C. Hibbeler, 12th Edition
Engineering - Fluid Mechanics - Mechanical Engineering Handbook Kreith Berger
Fluid Mechanics and Machinery 2nd Edition
Fundamentals of engineering thermodynamics (Moran J., Shapiro N.M. - 5th ed. - 2006 - Wiley)
Higher Engineering Mathematics 5th Edition
Intro to Marine Engineering 2nd Edition
Intro to Naval Architecture 3rd Edition
Introduction fo Fluid Mechanics - Y. Nakayama
Introduction to Fluid Mechanics~tqw~_darksiderg
John Bird Engineering Mathematics
Marine Structural Design
Materials for engineering, 3rd Edition
Materials Science and Engineering - An Introduction - Callister 7e (Wiley, 2007)
Mechanics and Strength of Materials
Practical Ship Design
Practical Ship Hydrodynamics
Practical Design Ships Floating Structures VOLUME 1
Ship Construction 5Edition
Ship Stability For Masters And Mates 5Edition
Thermodynamics[An_Engineering Approach 5th Edition] Cengel
WOODYARD, D. F. (2004). Pounder's Marine Diesel Engines and Gas Turbines (8th ed.)
Thermodynamics (2nd edition) J.M. Honig Elsevier




http://www.uploadic.com/iwsz7kao1x0b/Marine_engineering_books.part01.rar_.html
http://www.uploadic.com/1qsqcikqppul/Marine_engineering_books.part02.rar.html
http://www.uploadic.com/9gtxmz1oniiy/Marine_engineering_books.part03.rar.html
http://www.uploadic.com/ghrgxbfzgiwp/Marine_engineering_books.part04.rar.html
http://www.uploadic.com/we8h8mv77csl/Marine_engineering_books.part05.rar.html
http://www.uploadic.com/fx52aaog8e91/Marine_engineering_books.part06.rar.html
http://www.uploadic.com/xb92sv59ct8f/Marine_engineering_books.part07.rar.html
http://www.uploadic.com/9delw9fs46xm/Marine_engineering_books.part08.rar_.html

 alıntıdır. kumpas.org

2 Haziran 2011

Doktora Çalışması "Bulletin of Materials Science" Dergisinde

Science Citation index expanded kapsamında yer alan "Bulletin of Materials Science" adlı dergide Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr.Muzaffer ZEREN ve Ar.Gör. Erdem KARAKULAK tarafından hazırlanan "Study on hardness and microstructural characteristics of sand cast Al-Si-Cu alloys" başlıklı bilimsel çalışma içerisinde yer alan mikroyapı görüntülerinden biri seçilerek dergi kapağında yayınlanmıştır.

Metalurji ve Malzeme Mühendşisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Muzaffer ZEREN, konu ile ilgili olarak; "Ar.Gör. Erdem KARAKULAK'ın sürmekte olan "Al-Si-xCu Alaşımlarının Dökümü ve Mikroyapısal Karakterizasyonu" başlıklı doktora çalışması kapsamında hazırlanan makaledeki elektron mikroskobuna ait mikroyapı görüntülerinde yer alan KOUMET (KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME) alt yazı bilgisinin Üniversitemizin tanıtımına katkıda bulunması, ayrıca dergi kapağında bir resmin yer almasının, yapılan çalışmanın kalitesini yansıtması açısından önemlidir" dedi.


Değerli hocalarımıza çalışmalarında nice başarılar...

alıntıdır..http://bhi.kocaeli.edu.tr/haziran1.htm