15 Şubat 2011

Türkiye Demir-Çelik Haritası

Ülkemizde demir-çelik üretimi için hammadde ve cevher rezervi ve mevcut rezervlerin tenörü düşük olmasına karşın demir metalini işleyerek çelik ve çelik esalı ürünlür üreten bir çok sanayi kuruluşu vardır.

Türkiye'de demir-çelik denilince akla ilk gelen kuruluş tabii olarak "ERDEMİR" entegre demir çelik üretim tesisleridir. Ülkemizdeki üretimin çok büyük kısmını elinde bulunduran Erdemir'in ardından yine cevherden başlayarak üretim yapan entegre tesislerimiz İSDEMİR ve KARDEMİR gelmektedir.

Entegre tesislerimizi bir yana bırakırsak geriye kalan üretimin büyük bir kısmını,yaklaşık toplam üretimimiz yüzde seksenini, ark ocaklı çelik üretim tesislerinden sağlamaktayız.Elektrik ark ocağı ile üretim yapan sanayi kuruluşları entegre çelik ürüten sanayi kuruluşlarına nazaran çevreyi daha az kirletmektedir. Fakat ülkemizde elektrik enerjisinin pahalılığı bilindik bir sorundur. Bu şirketlerimizin de şikayetlerinden en büyüğü budur. Bununla beraber elektrik ark ocakları metal hurdasıyla çelik üretmek için tasarlanmıştır. Ülkemizdeki hurda bu tesislerimiz için yetersizdir,elde olan hurda da malesef toplanamamaktadır. Kısacası bu kuruluşlarımız neredeyse tamamen "dışa bağlıdır" Bu da gelecekte demir çelik sektörümüzün için çok büyük bir sorun olcaktır!

Elektrik harcamalarını karşılamak üzere günümüzde şirketler bazı uygulamar geliştirmiştir. Örneğin Çanakkale bölgesindeki İÇDAŞ A.Ş çelik üretim tesisinin yanına bir termik santral kurmuş ve elektrik masraflarının oluşturduğu yükü bir nebze olsun azaltmaya çalışmıştır. Buna rağmen hurda ithalatı büyük bir sorun olmaya devam etmektedir. Ülke olarak bu soruna bir an önce el atmamız gerektiği gayet açık bir durumdur.

Ülkemizin çelik haritası "DCUD" (demir-çelik üreticileri derneği) tarafından çıkarılmıştır.


 resme tıklayarak büyük boyutta görüntüleyebilirsiniz..


Bu harita da ülkemizde çelik üretimi yapan kuruluşlar açıkça görülmektedir. Harita'da yer almayan bir çok yeni kuruluşta ülkemizde istihtam sağlamaktadır. (ArcelorMittal,Posco v.b.)




resim: http://www.dcud.org.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder